Belgrado waarschuwt voor etnische zuivering in Kosovo

Van redactie buitenland

De Servische regering wil, voordat er besprekingen kunnen plaatsvinden, dat de rechten en eigendommen van de na 1999 verdreven en gevluchte Serviërs gegarandeerd worden. Zij hebben het recht om terug te keren en hun bezittingen moeten worden teruggegeven. Verder moet de opvolger van het UCK, het Kosovo beschermingsleger, worden ontbonden. Het lijkt er echter op dat deze eisen van de Servische regering niet zullen worden ingewilligd door de VN.

"Een andere werkelijkheid, gebaseerd op de gevolgen van de etnische zuivering, wordt in Kosovo verwezenlijkt", zei het Kosovo Coördinatie Centrum in Belgrado.

"Mensenrechten zijn de onvervreemdbare rechten van iedereen. Maar een andere werkelijkheid wordt nu gecreëerd in Kosovo als gevolg van de etnische zuivering, criminalisering van de maatschappij en schending van de mensenrechten", zei het Centrum in een verklaring die werd aangehaald door radiozender B92.

Voordat er een bespreking kan plaatsvinden over de uiteindelijke status van Kosovo, moet de internationale gemeenschap zorgen voor fundamentele mensenrechten voor de Serviërs die daar wonen", zei het Centrum.

Bron: http://Seeurope.net, 11-12-2003, vertaling Cas Hilvers.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019