Mooie Noten (Für Elise)

Door Rinze Visser

U kent ze wel, die vraaggrapjes. Wat is het verschil tussen...? Wat is de overeenkomst tussen...? Nu ga ik zo'n vraag stellen, maar dan niet als grap maar om de niet-weter versteld te doen staan van het antwoord. Wel moet worden gezegd dat er enige kennis van de recente geschiedenis van het Nederlandse communisme vereist is. Dus, jong aanstormend communistisch kader, eventueel niet-weten is u bij voorbaat vergeven.

Wat is de overeenkomst tussen de voormalige CPN (Communistische Partij van Nederland) en de eerste negen noten van Beethovens pianocompositie 'Für Elise'? Antwoord: de lettercombinatie CPN en de genoemde eerste muzieknoten zijn allebei beschermd bij een merkenbureau...

Het Beethoven-melodietje was pas nog landelijk nieuws. De rechter had gesproken: deze noten mogen niet oneigenlijk gebruikt worden. In 1992 werd de Nieuwe Communistische Partij-NCPN opgericht. Een wat ingewikkelde naam, omdat NCPN, voluit geschreven, meer dan het voor de Kiesraad vereiste maximum aantal letters/lettertekens bevatte. Maar wat was dan het probleem? De lettercombinatie NCPN zou teveel op de lettercombinatie CPN lijken. Door ene stichting-CPN waren deze letters bij een merkenbureau gedeponeerd.

Maar die partij was toch al opgeheven? Opgeheven wel, maar de opheffers van de CPN, waaronder toen tot voor kort als prominent bekendstaande communisten, wilden met alle middelen voorkomen dat de CPN of een nieuwe communistische partij weer zou worden opgericht. Daarom is 'CPN' een merk geworden!Een merk dat beschermd moet worden tegen communisten. Zoals iemand die geen melk meer lust wil verbieden om nog het woord 'melk' te gebruiken...

NCPN leek dus teveel op CPN en daarom kwam er een rechter aan te pas. Wij geen melk, jullie ook geen melk; wij geen communist, dan jullie ook niet... Toen was dat geen voer voor journalisten. Want wie van hen had er toen belang bij om de zichzelf opgeheven ex-communisten belachelijk te maken? Goed geregeld toch? Niet meer CPN, nooit meer CPN...

Maar hoe zit dat nou met NCPN? De rechter kon het gebruik van deze lettercombinatie niet verbieden, maar stelde bij wijze van compromis voor om bij voorkeur de volledige naam van de partij te gebruiken. Waarvan acte.

Welke ex-communist zei het volgende - vóór de zelfgekozen excommunicatie - ook al weer? Communisme is als het onweer, je kunt het niet afschaffen... Dus, een nieuw vraaggrapje: wat is de overeenkomst tussen ..?

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019