Verkiezingen tonen Poetins sterke greep op Rusland

Zjoeganov

Door Jef Bossuyt vanuit Moskou

Op zondag 7 december trokken 109 miljoen Russen naar de stembus om 450 parlementsleden te verkiezen. De partij van president Poetin behaalde 36,7 procent van de stemmen. De president richtte nog een tweede partij op, speciaal om de communisten de wind uit de zeilen te halen.

Vier maanden voor de verkiezingen richtte het Kremlin - het politieke machtscentrum in Moskou - de schijnbaar linkse partij Rodina (Vaderland) op. De partij kreeg meteen brede weerklank in de media. Bedoeling was de communisten op te zadelen met een concurrent, een operatie die in ieder geval niet mislukt is. Rodina haalde zondag 9 procent van de stemmen, wat fenomenaal is voor een partij uit het niets geboren.

De hervormingsgezinde communisten van Zjoeganov kwamen deze keer op onder de naam Communistische Partij van de Russische Federatie. Op die lijst stonden ook revolutionaire communisten van de Russische Communistische Arbeiderspartij. Zij waren op die lijst gaan staan om toch minimale toegang te hebben tot de media, om toelating te krijgen voor meetings, om propaganda te mogen voeren... Ze wilden met de verkiezingslijst ook proberen front te vormen voor de verwezenlijking van gemeenschappelijke eisen zoals de verhoging van lonen, pensioenen en het levensminimum, de nationalisering van de grote gas- en oliemaatschappijen, het verbod gronden en bossen te verkwanselen aan de privé-sector... De gezamenlijke lijst haalde 12,8 procent. Opvallend is de verkiezing van Victor Tjoelkin, voorzitter van de Russische Arbeiderspartij.

Een derde communistische organisatie, Werkend Rusland, schoof Victor Anpilov naar voren als individueel kandidaat in de mijnstreek Shachti. Bij het ter perse gaan wisten we nog niet of hij verkozen is.

Aan de extreem-rechterzijde behaalde de Liberaal-Democratische Partij van Zjirinovski 12 procent van de stemmen. Zjirinovski is fanatiek anticommunist en steunt president Poetin. Hij krijgt veel zendtijd op televisie. De openlijk pro-westerse partijtjes Unie van Rechtse Krachten en Yabloko haalden de kiesdrempel van 5 procent niet.

De verkiezingen tonen hoe sterk de positie van president Poetin is. Hij bespeelt het thema van de sterke staat, veiligheid, orde en patriottisme. Sinds de arrestatie van de pro-Amerikaanse petroleummagnaat en multimiljardair Khodorkosvki, hebben haast alle belangrijke Russische kapitalisten hun steun toegezegd aan de partij van Poetin.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019