Interview met Victor Tjoelkin, voorzitter van de Russische Communistische Arbeiderspartij

Alfreds Rubiks (Socialistische Partij van Letland, zat zes jaar gevangen), in het midden: Victor Tjoelkin, rechts: Nikolai Bindjoekov (CPRF)
foto Manifest

Jef Bossuyt vanuit Moskou

Eén van de nieuw verkozenen in het Russische parlement is Victor Tjoelkin, de voorzitter van de Russische Communistische Arbeiderspartij.

Gefeliciteerd met je verkiezing! Wat ga je doen in dit nieuwe parlement?

Victor Tjoelkin. Dank je wel! Wij nemen een voorbeeld aan wat Lenin's bolsjewieken deden in het parlement van de tsaar. We zullen vanaf de tribune de politiek van het kapitaal ontmaskeren. We zullen met alle middelen de strijd van de arbeiders steunen. Om de druk op de arbeiders te verlichten gaan we alle wettelijke mogelijkheden gebruiken. Het zal een belangrijk steunpunt zijn om de strijd buiten het parlement te organiseren.

We zullen toegang krijgen tot veel informatie. We zullen fax, telefoon, post, treinkaartjes en computers ter beschikking hebben. Daarmee kunnen we de strijd in de verafgelegen streken van Rusland coördineren. Daarvoor gaan we onze parlementsmedewerkers inzetten.

Je hebt veel toegevingen moeten doen om een eenheidslijst te maken. Was het dat waard?

Victor Tjoelkin. Ja, want er dreigt een dictatuur, de democratie wordt afgebroken. We hadden het programma veel linkser gewild, maar de reactie valt aan. De partij van president Poetin respecteert geen enkele norm meer, de verkiezingen zijn veel oneerlijker dan in 1999. De verkiezingsuitgaven zijn nu zeven keer groter. De nieuwe arbeidswetgeving heeft de rechten van de arbeiders in de fabrieken stap voor stap uitgehold. De nieuwe wet op de politieke partijen laat toe ze genadeloos uit te kunnen schakelen.

Komt de Russische Communistische Arbeiderspartij versterkt uit deze verkiezingen?

Victor Tjoelkin. Ja. We hebben 13 kandidaten naarvoren kunnen schuiven, waarvan zeven arbeiders. Zoals de mecanicien Solovjov, de radiotechnicus Tsellich en de liftmonteur Nikolaev. Zij zijn de woordvoerders geworden van de werknemers uit hun regio's.

Welke conclusie trek je uit de verkiezingsuitslag?

Victor Tjoelkin. Geen enkele illusie blijft nog over om met zulke parlementsverkiezingen de meerderheid te halen. De echte strijd wordt buiten het parlement uitgevochten, en daarop zullen we al onze krachten concentreren. Daarvoor zal al ons werk dienen, zowel binnen als buiten het parlement.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019