Zimbabwe verlaat Gemenebest

 
Landarbeiders demonstreren voor land
Van redactie buitenland

Zimbabwe maakte zondag bekend dat het uit het Gemenebest stapt, omdat het besluit van het Gemenebest om Zimbabwe's schorsing uit het samenwerkingsverband te verlengen onaanvaardbaar geacht wordt.

Volgens de verklaring had president Robert Mugabe de leiders van Jamaica, Nigeria en Zuid-Afrika ervan op de hoogte gesteld dat Zimbabwe het standpunt van het Gemenebest verwierp en dat het land het samenwerkingsverband van Groot-Brittannië en zijn vroegere koloniën de rug toekeerde. De leiders hadden president Mugabe telefonisch op de hoogte gebracht van het besluit van het Gemenebest en hadden geprobeerd hem over te halen in het Gemenebest te blijven, volgens de verklaring.

Eerder op de dag besloten de leden van het Gemenebest om de sancties tegen Zimbabwe te verlengen. Dit na een gespannen debat tijdens de derde dag van de ontmoeting van de regeringshoofden van het Gemenebest (CHOGM) in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Alvorens Zimbabwe kan terugkeren in het samenwerkingsverband van 54 landen worden er hervormingen verlangd alsook een verzoening met de oppositie. De kwestie Zimbabwe domineerde de bijeenkomst van het Gemenebest en veroorzaakte een diepe scheuring tussen de westerse leden en die uit de ontwikkelingslanden.

Ook gaf president Mugabe in zijn regeringsverklaring aan dat hij met geen enkele leider in gesprek wilde gaan over het Gemenebest. "Ten aanzien van het voorgestelde bezoek door leiders van Gemenebest-landen benadrukte president Mugabe dat Zimbabwe hen broederlijk en vriendelijk ontvangen zou, maar alleen als leiders van hun land, niet als vertegenwoordigers van het Gemenebest", voegde de verklaring eraan toe.

Bron: Xinhuanet, Harare 8 december, vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019