Het bedrog van Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF)

Door Ernesto Carmona

Op het 9e Congres van de Latijns-Amerikaanse Federatie van journalisten (FELAP), dat in Michoacón, Mexico werd gehouden, werden de toename van moorden op journalisten in Latijns-Amerika en de foute rol van de Franse organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) bekendgemaakt.

In de loop van dit jaar werden 23 journalisten vermoord, deelde de onderzoekscommisie naar aanslagen op journalisten van bovengenoemde federatie mede. Negen slachtoffers in Colombia, vier in Brazilië, twee in Guatemala, vier in Bolivia, één in Honduras en drie in Mexico. In Ecuador werd een journalist met de dood bedreigd.

De meeste moorden in Colombia hebben met de drugshandel te maken, evenals in Mexico, waar 4 journalisten stierven in de ambtsperiode van Vicente Fox. Tijdens de regering van Ernesto Zedillo stierven er 18, en 57 werden er vermoord in de periode van Carlos Salinas de Gortari (1994-2000).

Uit het verslag blijkt hoe de Franse journalist Robert Ménard economische ondersteuning kreeg van de VS voor de organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF), die een campagne ondersteunt ter verdediging van de 'dissidente journalisten' uit Cuba die, beter gezegd, CIA-agenten zijn.

Een verslag van de Fransman Jean Guy Allard, dat tijdens het Congres werd uitgedeeld, beschreef de baas van RSF als "de CIA-functionaris Robert Ménard, die in de jaren 60, betaald door de CIA, extreem-linkse groepen, waaronder trotzkistische, infiltreerde".

RSF is een NGO die geld van de Verenigde Naties ontving. In juli werd echter de financiële steun voor een jaar ingetrokken door het comité van NGO's, van de Sociaal Economische Raad van de VN, vanwege het verstoren van een vergadering van de Commissie voor Mensenrechten met pamfletten tegen Cuba in maart van dit jaar. RSF is geen NGO meer die door de VN bekrachtigd wordt en mag ook niet deelnemen aan de volgende vergadering van de Commissie voor Mensenrechten.

Het verslag van Allard zegt dat de persberichten van RSF in Frankrijk gedistribueerd worden door Saatchi&Saatchi Worldwide. Dit is een transnationaal publiciteitsbedrijf gesubsidieerd door en een strategische peiler van Publics Group S.A. in Parijs, dat de vierde groep op het gebied van communicatie in de wereld is, met als belangrijkste klant het leger van de VS. Publics Group S.A is in Frankrijk een zeer belangrijke nieuwsvoorziening.

Publics Group S.A. is nummer één in publiciteit in Frankrijk en Europa, nummer drie in de VS en nummer één in de wereld op het gebied van consulten en aankoop van nieuwsvoorziening. Zo bestaat er geen redactielokaal in Parijs dat de berichten van RSF, die in enveloppen met het logo Saatchi&Saatchi verstuurd worden, kan weigeren. Daarentegen wordt de repliek van Cuba niet geaccepteerd.

Door middel van deze chantage belazeren Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) en het publiciteitsbedrijf het publiek en veranderen de propaganda in 'nieuws'. Ze publiceren 'echte verzinsels', of wel leugens. Hun taalgebruik beschrijft een werkelijkheid die niet bestaat. De virtuele wereld raakt op geen enkele manier de werkelijke wereld.

Bron: El Periodista (Chili), 15 december 2003, vertaling Anne Vervoorn.