Nieuwe onrechtvaardigheden tegen onze vijf helden

'We zullen overwinnen', handen af van Cuba, de 5 Cubaanse patriotten vrij!
 

 

Door María Julia Mayoral

De voorzitter van het Cubaanse parlement roept op tot verbreding van de strijd voor de invrijheidstelling van René, Antonio, Gerardo, Fernando en Ramón, die in de VS veroordeeld zijn omdat ze het terrorisme bestreden. Vandaag opent de gewone zittingsperiode van de Nationale Vergadering.

Wij moeten de internationale solidariteit met de vijf jonge Cubanen vergroten en efficiënter maken. De Vijf werden gestraft in de VS, omdat ze streden tegen terroristische aanvallen die systematisch tegen ons volk plaatsvinden, zei Ricardo Alarcón in vergadering met de deelnemers van het hoogste staatsorgaan van het eiland.

Op 10 Maart a.s. zal de rechtszitting in de VS plaatsvinden over de Vijf. Dat wil zeggen: de ontmoeting tussen de verdediging en de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie van het District Zuid van Florida, met de drie rechters van het Hof van Beroep van Atlanta, die in eerste aanleg het beroep van de advocaten van onze landgenoten zullen horen.

Het gaat in dit geval niet om een nieuw proces met getuigen, verdachten... Het zal vooral een proces worden waarin de mogelijkheid bestaat de technische vragen uit te leggen die nog bestaan over de, door de verdediging en het Openbaar Ministerie, overlegde documenten. De vertegenwoordigers van onze vijf politieke gevangenen, evenals de andere partij, zullen hier maar 15 minuten voor krijgen, verklaarde Alarcón.

Miami zal de plaats voor de rechtszitting zijn, waarschuwde de voorzitter van het parlement. Iets dat, zoals hij zei, altijd weer verbaast en zekere argwaan opwekt, omdat een van de belangrijkste punten van het beroep is dat een proces tegen de Vijf niet plaats zou moeten vinden in deze stad waar niet aan minimale voorwaarden wordt voldaan.

Het feit dat 10 maart is gekozen, een trieste datum in onze nationale geschiedenis, en het feit dat Miami is gekozen om de rechtszitting te houden, zou kunnen betekenen dat de conclusie van het Hof van Atlanta niet lang op zich zal laten wachten.

Alles wijst erop, zei Alarcón, dat het vonnis tamelijk snel uitgesproken zal worden, hoogstwaarschijnlijk in 2004, hetgeen door hem als belangrijkste punt in de strijd voor de Vijf wordt beschouwd.

Vanuit juridisch oogpunt, in geval van een legaal proces, zal de rechtszitting een van de laatste stappen zijn. Omdat zodra de drie rechters van het Hof van Atlanta (nog steeds niet bekend wie) hun oordeel geven, er beroep kan worden aangetekend bij alle rechters van dit tribunaal, hetgeen zo ongeveer de laatste technische fase zou zijn. De juridische gang volgend, zei Alarcón, zou daarna alleen een hoger beroep bij het hooggerechtshof van de VS nog mogelijk zijn.

Hij herhaalde dat de zaak, geanalyseerd vanuit de technische argumenten, heel duidelijk in het voordeel van onze helden, de politieke gevangenen, is. Maar het gaat niet om een gewone zaak, men heeft het in een politiek proces veranderd tegen de Revolutie en het Cubaanse volk, als onderdeel van systematische pogingen van het Noord-Amerikaanse imperialisme om ons te vernietigen. Om de druk, die wij verwachten, tegen te gaan en om te bereiken dat er recht gedaan wordt, wordt het belang van versterking van deinternationale solidariteit en het mobiliseren van de publieke opinie nog duidelijker.

Alarcón besprak ook het criminele en gewelddadige karakter van de straffen; de eenzame opsluiting van de Vijf en het gebrek aan communicatie, hij klaagde de schendingen van de rechten van deze gevangenen en hun familieleden aan. Hij lichtte de situatie van de echtgenotes van Gerardo en René (Adriana Pérez en Olga Salanueva) toe, aan wie het bezoek aan de gevangenis steeds geweigerd wordt.

Hij deelde ook de meest recente feiten mee, die de reeks onrechtvaardigheden, door de autoriteiten van het imperium begaan, nog groter maakt; Mirta Rodriguez Pérez, de moeder van Antonio is net terug van een vergeefse reis naar de VS. Toen ze bij de gevangenis van Colorado, waar haar zoon zat, aankwam, ontdekte ze dat ze hem verplaatst hadden naar een gevangenis in Springfield, Illinois, zonder enig bericht aan haar noch aan een ander familielid, waardoor ze haar zoon deze keer niet heeft kunnen zien.

Ook voor Dora Arce Valentin, hoogste vertegenwoordigster van de protestante kerken op Cuba, studiegenoot en vriendin van Antonio Guerrero, was het niet mogelijk hem in de gevangenis te bezoeken, hoewel haar verzoek werd ondersteund door de Raad van Kerken van de VS en de Wereldraad van Kerken.

Hij concludeerde dat we moeten bereiken dat het Noord-Amerikaanse volk weet dat er in hun land, de VS, terroristische groepen bestaan, waarvan hun regering heel goed weet welke groepen dat zijn. Hier wordt door de Noord-Amerikaanse regering niet tegen opgetreden, deze groepen worden zelfs beschermd. Dit terwijl vijf jonge mensen, die de moed hadden tegen deze groepen te strijden, veroordeeld werden.

Verder werden de vertegenwoordigers in de vergadering door de minister van Buitenlandse Zaken, Felipe Roque, gedetailleerd op de hoogte gebracht van de internationale successen van de Revolutie in het jaar 2003.

Vertaling Anne Vervoorn.