Wonen in een luchtkasteel

 

Door Jos van Bergen

Het rommelt op de woningmarkt. Volgens onderzoek van het NRC Handelsblad zijn de gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) niet betrouwbaar. Gemiddeld blijken woningen langer te koop te staan dan de 73 dagen die de NVM aangeeft. Ook blijken de gegevens over de verlaging van de vraagprijs niet juist. Uit het onderzoek blijkt dat van tien procent van de woningen die te koop staan de vraagprijs is verlaagd.

Bij woningen tussen 100.000 en 200.000 euro werd de vraagprijs in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 4,5 procent naar beneden bijgesteld. Bij huizen van meer dan een miljoen euro daalde de prijs met ruim tien procent. Voorts blijkt uit het onderzoek van de gegevens van http://www.funda.nl, de internet site van de NVM, dat minstens 2.700 keer een onverkochte woning van de site is verwijderd en er vervolgens als nieuw weer op teruggeplaatst is. De gemiddelde tijd waarin een woning te koop staat komt daardoor hoger uit dan de door de NVM aangegeven 73 dagen. De woningmarkt wordt dus rooskleuriger voorgesteld dan hij in werkelijkheid is. Bovendien staat er op het ogenblik een recordaantal van 100.000 woningen te koop. In Amsterdam is de woningmarkt in de afgelopen drie maanden met een aanbod van 8,3 procent flink ingezakt. Het aantal gedwongen verkopen neemt hand over hand toe.

Inzakkende economie

De onbetrouwbaarheid van de cijfers van de NVM vervuilen ook andere statistieken zoals die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de gegevens van de NVM gebruikt voor eigen cijfers. Niet alleen de gegevens van de NVM, maar ook die van het CBS moeten dus met een flinke korrel zout worden genomen. De Nederlandsche Bank waarschuwde afgelopen zomer al dat het leek alsof huizen korter te koop stonden dan in werkelijkheid het geval was. Ondanks alle mooie cijfers heef het er dus alle schijn van dat de woningmarkt langzaam maar zeker aan het instorten is. Dat is slecht nieuws voor de Nederlandse economie. Dalende prijzen op de huizenmarkt duiden op verminderde consumptie en op verlies aan vermogen dat kan dienen als onderpand voor consumptief krediet. Bovendien dreigt de verkoopprijs te dalen onder het bedrag van de hypotheek zodat eventueel bijgestort moet worden.

Misplaatst optimisme

Het kan dan ook niet verbazen dat de Nederlandse consument niet bijzonder positief gestemd is over zijn eigen financiƫle situatie voor de komende tijd. Dit in tegenstelling tot het bedrijfsleven dat optimistisch is voor het nieuwe jaar. Hoe lang dat optimisme aanhoudt moet nog blijken. Want als het de consument aan de centen ontbreekt om te kopen houdt het voor de producenten ook op. Optimistische cijfers brengen daar geen verandering in. Zelfs het NRC Handelsblad concludeert dan ook: de economie herstelt zich niet vanzelf als er een te rooskleurig beeld van wordt geschetst.