Filippijns actueel

Schade door natuurramp en NPA op steeds meer plaatsen actief.  

 

Overlopers verpulveren wereldrecords

Als 'overlopen' een olympische discipline zou zijn, dan zouden de Filippijnse politici alle medailles wegkapen. Waar ter wereld vindt men een senaatsfractievoorzitter van de meerderheid die naar de verkiezingen gaat als kandidaat vice-president van de oppositie? En waar vindt men een trouwe aanhangster van een afgezette vorige president die nu senaatskandidaat is op de lijst van de meerderheid hoewel ze zich nog steeds tot de oppositie rekent? "Only in da Pilipins!", klinkt het antwoord.

Senator Loren Legarda, die populariteit verwierf als televisieomroepster voor ze in de politiek ging, viel tijdens de afzettingsprocedure tegen ex-president Estrada uit als één van de meest uitgesproken critici. Nu treedt ze echter toe tot het kamp van Estrada als de kandidaat-vice-president van presidentskandidaat Fernando Poe Jr. (FPJ). Ex-senator Miriam Santiago van haar kant, die bekendstond om haar verbaal vuurwerk ter verdediging van Estrada, is nu één van de leden van de oppositie die kandidaat is op de senaatslijst van de meerderheid.

Nu alle kandidaten bekend zijn voor de presidentsverkiezingen van 10 mei, blijkt dat de Filippijnen een strijd tussen drie 'serieuze' kandidaten mogen verwachten, aangevuld met een outsider. Naast de tandem van filmacteur Poe en de televisiester Loren is er president Gloria Arroyo die naar de stembus gaat met een andere ex-televisiepresentator, Noli de Castro, als kandidaat vice-president. De derde presidentskandidaat is Raul Roco, een populaire politicus die nog een tijdje Gloria's minister van onderwijs was. En dan is er ook nog 'maverick' senator Ping Lacson, Estrada's ex-politiechef, die ook nog altijd meedingt naar het presidentschap, wat stemmen zou kunnen kosten aan het FPJ-Loren team.

Alweer een boerenleider vermoord

Op 23 december werd Romeo Malabanan vermoord voor zijn woning in Bay in de provincie Laguna. Malabanan is de vroegere voorzitter van PUMALAG, de provinciale boerenorganisatie onder de boerenfederatie Kilusang Magbubukid Pilipinas (KMP), en de huidige algemeen secretaris van de progressieve partij Bayan Muna in zijn gemeente. De moord op Romeo Malabanan is er één in een lange rij van moorden op boerenleiders en leden van Bayan Muna op de Filippijnen waarbij men kan vermoeden dat het leger er de hand in heeft. Malabanan was immers de drijvende kracht achter een recente petitie tegen de overlast die een legerkamp bezorgde aan de plaatselijke bevolking. Als gevolg van de actie keurde de gemeenteraad unaniem een resolutie goed die het leger deed opkrassen.

NPA: CPP viert 35e verjaardag en int belasting van politici

De Communistische Partij van de Filippijnen (CPP) vierde op 26 december haar 35e verjaardag. Bij die gelegenheid werd bekendgemaakt dat het NPA, het volksleger van de partij, nu actief is op 128 fronten in 8000 dorpen (20% van het totaal), 700 à 800 gemeenten (50%) en 90 procent van de provincies. De verjaardag werd gevierd in guerrillazones over het hele land in het bijzijn van verschillende politici. Het NPA houdt vol dat politici van alle gezindten belastingen moeten betalen als ze in NPA-gebied campagne willen voeren. Woordvoerder Ka Roger liet ook weten dat hij wel eens met de (vice-)presidentskandidaten wil praten. Alleen Arroyo en Ping Lacson hebben al bij voorbaat afgedaan voor de CPP.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel, 10/01/04.