De verkiezingen in Servië

5 jaar oud en een gevaar voor het imperialisme!

Een paar namen van slachtoffers van het NAVO-geweld in Joegoslavië
Foto J. Beentjes  

Door Cas Hilvers

Nadat Slobodan Milosevic de Serviërs had opgeroepen om meningsverschillen opzij te zetten en eensgezind op de Socialistische Partij van Servië, de SPS te stemmen, vaardigde het 'tribunaal' de order uit dat Milosevic praktisch volledig geïsoleerd moest worden tot na de verkiezingen van 28 december.

Dit verbod op contact trof ook Marko, de vijfjarige kleinzoon van de oud-president van Joegoslavië en president van de SPS. Was men bang dat deze kleinzoon in kleutertaal gecodeerde geheime instructies zou kunnen overbrengen, waardoor de verkiezingen nog ongunstiger voor de 'democratische' partijen zouden kunnen verlopen? Het verbod was echter zelfs in strijd met de beslissing van de griffie van het tribunaal, die bezoeken door directe familie niet uitsloot. Dit verbod moet dan ook gezien worden als de zoveelste poging van het tribunaal wraak te nemen op het 'koppige' verzet van Milosevic tegen dit onwettige overwinnaarwerktuig.

Het besluit van het 'tribunaal' ging in tegen internationale juridische principes en tegen de rechten van de mens. De politieke argumenten die tot het besluit hebben geleid maken eens te meer duidelijk dat het tribunaal niet de vereiste onafhankelijkheid, die je mag verwachten van een gerechtshof, bezit.

De uitslag

Intussen zijn de verkiezingen gehouden en heeft de SPS de verwachte resultaten behaald. Op 9 januari moeten de namen bekend zijn van de mensen die de behaalde 22 zetels zullen gaan innemen. Mogelijk wordt deze termijn nog met 5 dagen verlengd. Ivica Dacic, het hoofd van het politieke bureau van de SPS zei na de verkiezingen dat de SPS mogelijk een zetel aan Milosevic zou toekennen, maar dat het verbod op contact de beslissing daarover nog onmogelijk maakte. "Het zou symbolisch zijn om hem als afgevaardigde te hebben, maar we moeten nog zien of hij dat wil. We zouden in dat geval een stem verliezen, maar dat zou niet veel veranderen omdat we toch niet aan de macht zijn," zei Dacic.

De uitslag van de verkiezingen, met de overwinningen van de nationalistische partij van Vojislav Seslj, de Radicale Partij van Servië, die 28 pro-cent van de stemmen behaalde en de SPS, die iets meer dan 7 procent van de stemmen behaalde, is een klap voor de 'democratische' partijen die de favorieten van de Europese en Amerikaanse kapitalistische groepen waren. Deze partijen hebben meegewerkt aan het kolonialiseren van het land en aan de uitverkoop van industrieën en de media aan het buitenland. "De eerste stap is deze uitverkoop van de zelfstandigheid en de economische structuur te stoppen of in elk geval te vertragen," zei Vladimir Krsljanin, "de tweede stap zal daaruit moeten bestaan ervoor te zorgen dat de mensen het socialisme als echt alternatief erkennen." Vladimir Krsljanin is voorzitter van het Servische comité voor de verdediging van Slobodan Milosevic en was een van de kandidaten voor de SPS bij de verkiezingen.

De kiezers hebben zich duidelijk uitgesproken tegen de heersende partijen, met hun onderwerping aan de neoliberale globalisering.

De verkiezingsuitslag kan ook worden gezien als een verzet tegen het tribunaal, want de RPS, de SPS en de nationaal-conservatieve Democratische Partij van Servië, de DSS van Kostunica hebben samen 156 van de 250 zetelsbehaald. Ook de DSS heeft zich tegen het tribunaal uitgelaten.

Valse illusies

In de aanloop naar de verkiezingen hebben de partijen uitspraken gedaan die ze nu wel weer zullen moeten inslikken. Zo heeft de DSS samenwerking met de partij van Djindjic, de vermoorde premier, uitgesloten genoemd. Een aanwijzing voor zulke koerswijzigingen is het voorstel van Kostunica om een regering van nationale eenheid te vormen van de 6 grootste partijen. Gezien de tegenstellingen tussen deze partijen is dat een initiatief dat onvermijdelijk zal mislukken, maar juist daardoor de mogelijkheid geeft eerdere verkiezingsuitspraken te 'vergeten' en tot een herstel van het oude regime te komen.

In de komende tijd zullen de linkse krachten in Servië ervoor moeten zorgen dat de illusies, ook onder linkse mensen, over de vooruitgang onder een zogenaamde "democratische" neoliberale, maar in werkelijkheid rechts-radicale en reactionaire regering worden bestreden. "De socialistische partij moet weer een partij worden die de massa's kan aanvoeren," zei Krsljanin. "Zonder een sterke socialistische partij zullen de vooruitzichten voor het volk niet goed zijn!"