Nog ruim 1 week!

Nederlandse politici naar gerechtshof

Door Cas Hilvers

"Misdaden tegen het internationale recht worden begaan door mensen, niet door abstractie eenheden en alleen door individuen te straffen die zulke misdaden begaan, kan het internationale recht worden hooggehouden." Dit principe werd door de Neurenberger processen vastgelegd.

Na veel tegenwerking en getraineerd door de Haagse arrondissementsrechtbank moeten oud-premier Wim Kok, oud-minister van Defensie De Grave, oud-minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen en ex-kamervoorzitter Van Nieuwenhoven verschijnen voor het Gerechtshof in Den Haag om te getuigen inzake het bombardement op de RTS-studio in Belgrado en de aanvallen met clusterbommen op Nis uitgevoerd door Nederlandse vliegtuigen.

De Permanente Commissie inzake westerse oorlogsmisdrijven (PC) is er in geslaagd dat de betrokken politici zich voor de rechtbank moeten rechtvaardigen voor oorlogshandelingen, die als oorlogsmisdaden kunnen worden omschreven. Het historische belang hiervan blijkt ook uit het feit dat voor het eerst sinds de processen in Neurenberg westerse politieke leiders rekenschap voor dergelijke daden moeten afleggen!

Kom naar de manifestatie bij de rechtbank

De PC doet een oproep om op maandag 26 januari op het plein voor het gerechtsgebouw een manifestatie te houden, zodat deze vier van oorlogsmisdaden verdachte Nederlandse politici een warm onthaal krijgen als ze de plaats waar ze behoren, de rechtbank, binnengaan.

Maandag 26 januari
De manifestatie duurt de hele dag en begint om 9.30 uur.
Prins Clauslaan 60
Den Haag, direct achter het Centraal Station.