Nederlandse militairen vinden verarmd uranium in Irak

Vondst duidt op meer verarmd uranium in As Samawah

Nederlandse militairen in Irak hebben op 10 december in het dorp As Samawah een 30 mm granaat gevonden waarin verarmd uranium was verwerkt. Volgens RISQ Associate Maarten H.J. van den Berg duidt de vondst op de aanwezigheid van meer verarmd uranium in en rondom As Samawah.

De kogel werd gevonden in een zogeheten demolitieput, waarin munitie wordt opgeblazen. Volgens de woordvoerder van minister Kamp van Defensie is de gezondheid van Nederlandse militairen niet in gevaar geweest. De granaat is niet vernietigd en er is geen stof vrijgekomen, aldus Defensie.

Gezien het kaliber is de granaat waarschijnlijk van Amerikaanse afkomst. Volgens RISQ Associate Maarten H.J. van den Berg werd 30 mm verarmd uranium munitie in Irak alleen gebruikt door Amerikaanse Apache helicopters en A-10 'Warthog' straaljagers van de Amerikaanse luchtmacht.

In het RISQ Rapport 'Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over verarmd uranium in Zuid Irak' (21 juli 2003) toonde Dhr. van den Berg al eerder aan dat dergelijke munitie ook tijdens operatie 'Iraqi Freedom' is ingezet bij luchtaanvallen op doelen in As Samawah. "De vondst duidt dan ook op de aanwezigheid van méér verarmd uranium in en rondom As Samawah", aldus Dhr. van den Berg.

De vakbonden voor defensiepersoneel zijn zeer ontstemd dat ze door Defensie niet zijn geïnformeerd over het incident. "We hebben vorige week nog met de chef-defensiestaf gesproken en er is met geen woord gerept over deze vondst," zegt ACOM-voorzitter J. Kleian.

Zijn collega J. Debie (VBM) wijst op de afspraken over openheid die tussen staatssecretaris Van der Knaap en de vakbonden zijn gemaakt. "Dit moet je niet onder de pet houden." AFMO-voorzitter Van den Burg stelt dat Defensie weer terug is bij het niveau van "navelstaren."

Volgens informatie die de minister eerder aan de Tweede Kamer verstrekte zou er tijdens het recente conflict in Al Muthanna geen DU-houdende munitie zijn gebruikt. Dit werd echter in twijfel getrokken door het genoemde RISQ Rapport, waarop de kamerleden Karimi en van Velzen om opheldering vroegen.

Eind augustus bleek de informatie waarover de minister beschikte slechts gebaseerd te zijn geweest op "mededelingen ter plaatse" aan een verkenningsteam van het ministerie. Volgens de minister hebben de Amerikaanse autoriteiten laten weten nog bezig te zijn met een inventarisatie van locaties waar munitie met verarmd uranium is gebruikt. De minister wil het resultaat van dit onderzoek afwachten.

Bronnen: ANP, RISQ | http://www.risq.org (laatste update: 29 12 2003)
RISQ News, 27 December 2003