Andere plaats, andere naam, hetzelfde doel

Door Cas Hilvers

Een Albanese lobby in het Amerikaanse Congres verklaart dat de Albanezen in Montenegro worden gediscrimineerd en dat zij meer rechten moeten krijgen.

In Montenegro is het UKM (Ushtria Kombetare Malit Zi, het Albanese Nationale leger) actief. Het UKM is tot op de insignes praktisch gelijk aan het beruchte UCK uit Kosovo.

Het UKM past hetzelfde recept toe als het UCK in Kosovo en er wordt verwacht dat over enkele maanden gewelddadigheden zullen uitbreken in oost Montenegro en andere gebieden in die regio. Uit de website is af te leiden dat het doel van het UKM de annexatie van delen van Montenegro bij Albanië is. Volgens de Albanese afscheidingsbeweging is de annexatie van delen van Montenegro relatief gemakkelijk vergeleken met het volgende doel, namelijk de annexatie van een deel van noord-Griekenland! Op de kaarten, die de Amerikaanse Albenese Vereniging gebruikt, is dit deel van Griekenland, Zuid Epirus of Chameria, al binnen de grenzen van het toekomstige Groot-Albanië opgenomen.

In deze Groot-Albanese aspiraties speelt de onafhankelijkheid van Kosovo een sleutelrol. Geholpen door belangrijke krachten in het westen wordt het doel van een etnisch zuiver Groot-Albanië nagestreefd.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019