Asielzoekers slachtoffer falende overheid

 

 

Van de redactie

Voor de Haagse politiek lijkt het geen vraag meer, op een paar duizend schrijnende gevallen na, moeten 26.000 asielzoekers binnen korte tijd het land verlaten. Ze worden dan wel niet meteen op straat geknikkerd, maar het rechtse kabinet wil van al deze mensen af. Jarenlang werd er met de asielzoekers gehannest, nu wordt met neoliberale stoerheid opgetreden. Bolkestein neemt Balkenende steeds meer op sleeptouw.

De meerderheid van het Nederlandse volk blijkt echter niet achter de keuze van kabinet en Tweede Kamer te staan. Een groot deel van de Nederlandse bevolking is diep geschokt en kwaad over de invulling van de eenmalige maatregel en de deportatie-plannen van minister Verdonk. Steeds meer mensen spreken hun weerzin uit tegen de onmenselijke maatregelen van dit afbraakkabinet.

In veel gemeenten verzetten burgers en de lokale politiek zich ook daadwerkelijk tegen de uitzetting van mensen die soms al jaren in hun midden wonen. Manifest toont hieronder een Gronings initiatief. Ook de mensen die feitelijk moeten zorgen voor de uitzetting zitten niet te springen om aan de slag te gaan. De vakbond FNV wil daarom dat de politiek zich nog eens gaat beraden op het besluit. De bond is van mening dat de werknemers die betrokken worden bij het uitzetten emotioneel te zwaar belast kunnen worden. Daar de uitzetting bij slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking draagvlak heeft, is de kans groot dat medewerkers van politie, justitie of marechaussee handelingen moeten uitvoeren die tegen hun principes ingaan. Ook is de bond bang voor spanningen tussen collega's die van mening verschillen over de uitzetting. FNV heeft inmiddels in een officieel schrijven aan premier Balkenende gevraagd om de uitzetting van de asielzoekers niet door te laten gaan.

In plaats van alle vluchtelingen die langer dan drie jaar in Nederland wonen een verblijfsvergunning te geven, heeft de minister aan slechts 220 personen een tijdelijke verblijfsvergunning gegeven op basis van het niet-gedefinieerde criterium 'schrijnende gevallen' en aan 17 Bosniƫrs in het verlengde van het Srebrenica-debacle.

Vluchtelingenstatus vooruitgeschoven

Daarnaast hebben 2097 vluchtelingen - die nog onder de oude vreemdelingenwet vielen - eveneens een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. Deze mensen worden met de eenmalige maatregel gedwongen af te zien van hun recht op de vluchtelingenstatus voor onbepaalde tijd volgens de oude wet. De overheid heeft de toekenning van een vluchtelingenstatus aan deze groep mensen jarenlang voor zich uitgeschoven, om het nieuwe verwijderbeleid politiek te kunnen afdwingen. Daarom moeten zij nu genoegen nemen met een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar, waarna zij alsnog het land uitgezet kunnen worden. Alle andere vluchtelingen die onder vergelijkbare omstandigheden in Nederland zijn gekomen vallen bij het huidige kabinetsvoorstel uit de boot. Om maar niet te spreken over diegenen die na de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet hier zijn gekomen.

De regering probeert nu de gemeenten over te halen om mee te werken aan uithuisplaatsingen van 5000 tot 7000 vluchtelingen. Het gaat hierbij om mensen die hier al zo'n 15 jaar wonen en onder de directe zorgplicht van de gemeenten vallen. Volgens de regeringsplannen zouden zij na een verblijf van acht weken in een vertrekcentrum opnieuw zonder voorzieningen op straatgezet worden. Er is inmiddels onder druk van het volksverzet overeenstemming bereikt dat dit niet onmiddellijk zal gebeuren, maar helderheid bestaat er nog steeds niet.

De NCPN steunt de Groningse eisen:

  1. a. Verblijfsvergunning voor alle vluchtelingen die onder de oude Vreemdelingenwet een asielverzoek hebben ingediend.
  2. b. Vluchtelingen mogen niet maatschappelijk uitgesloten en administratief verwijderd worden, door hen op te sluiten in verwijdercentra en daarna op straat te zetten.
  3. c. Gemeenten moeten weigeren vluchtelingen op straat te zetten of ze af te laten voeren naar vertrekcentra.

De Groningse actiegroep bestaat uit:

Werkgroep Iraanse Vluchtelingen, Somalische vereniging Samatalis, Platform van Vluchtelingen voor Verblijfsvergunning na 3 jaar, Van Harte Pardon, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, GroenLinks Groningen, Partij van de Arbeid Groningen, Socialistische Partij Groningen, Humanitas Groningen, Alert!, Falkor, Nieuwe Communistische Partij-NCPN, COS Groningen, Werkgroep Hartenkreet Lewenborg, AK 2000, CAP Irak, Gratis Eten Groningen, Com. Stop de Oorlog, St. Buitenlandse partner, Jonge Socialisten in de PvdA, Rood SP- jongeren, Communistische Jongeren Beweging, Internationale Socialisten, Fed. Irak.

Er vonden deze week op tal van plaatsen acties plaats.

Contactadres: Postbus 1472, 9701 BL Groningen. werkvluchtvrij@hetnet.nl 050-3136952

Communistische Jongeren Beweging (CJB)
Afdeling Groningen en omgeving
Iepenlaan 21, 9741 GA Groningen
tel: 06-14100834 of 06-52125070
e-mail: ncpnjongeren_groningen@hotmail.com