Werkloosheid en faillisementen

Van de redactie

Gaat het nu weer goed met de economie? Verwoestende werkgelegenheidsontwikkelingen en schrikbarende faillisementscijfers spreken een andere taal. In het afgelopen jaar is het aantal mensen met werk voor het eerst in tien jaar tijd gedaald en was er sprake van meer faillissementen dan ooit eerder.

Het aantal werkzame personen daalde met 18.500 tot 7.562.300. De industrie kreeg de hardste klappen met een daling van 42.250 banen. Maar ook de sectoren bouw, transport en zakelijke dienstverlening kregen te maken met een leegloop van meer dan tienduizend personen. De zorgsector zorgde nog voor een beperkte daling van het aantal banen. Daar steeg het aantal werkenden met 43.120 tot boven het miljoen. Door die opmars werken in de zorg nu meer mensen dan in de industrie.

Op basis van de aangekondigde bezuinigingen in de zorg zal ook die sector sterk onder druk komen te staan, waardoor 2004 er wellicht nog slechter uit komt te zien met het aantal werkenden.

Het lijkt ook gedaan met de alsmaar groeiende vrouwelijke beroepsbevolking. Het aantal vrouwen dat werkt steeg - ondanks de recessie - vorig jaar nog maar met 1,5 procent. Het aantal werkende mannen liep met hetzelfde percentage terug.

Meer faillissementen dan ooit

Afgelopen jaar zijn bijna 8750 faillissementen uitgesproken. Dat is het hoogste aantal dat ooit in een jaar is genoteerd. Het vorige record dateert uit 1982, toen het ook slecht ging met de economie. In dat jaar waren het er honderd minder. Het aantal uitgesproken faillissementen ligt bijna 30 procent hoger dan in 2002. Deze stijging, die in 2000 begon, hangt volgens het CBS samen met de teruggelopen economische groei. Ruim de helft van alle faillissementen (4700) bestaat uit gesneuvelde BV's. Particulieren, al dan niet met een eenmanszaak, kregen in 2003 te maken met ruim 3500 faillissementen, dat is een stijging van meer dan 30 procent dan in het jaar daarvoor.

Alle mooie hoopvolle praatjes ten spijt over een verbeterende economie kan de Nederlandse bevolking zich maar beter voorbereiden op steeds ruwer wordend weer.

Bron: FD, 5-2-2004.