Herdenk de Februaristaking 1941

 

Op woensdag 25 februari aanstaande wordt in Amsterdam wederom de Februaristaking 1941 herdacht.

Met de Februaristaking gaf de bevolking van Amsterdam en wijde omgeving uiting aan haar verontwaardiging over het brute optreden van de Duitse bezetters. In talrijke grote en kleine bedrijven werd het werk neergelegd uit protest tegen de vervolging van joodse burgers. De solidariteit die toen door de stakers werd betoond stond haaks op het wangedrag van de bezettende macht en haar Nederlandse handlangers.

De jaarlijkse herdenkingen bij de Dokwerker laten zien dat deze solidariteitsgedachte nog steeds niet aan betekenis heeft ingeboet. Immers, zeer velen beseffen dat discriminatie en stigmatisering van minderheden en bevolkingsgroepen tot ontwrichting van de samenleving leidt. Als verschijnselen van antisemitisme, racisme en onverdraagzaamheid de kop opsteken is waakzaamheid geboden. Juist in de huidige tijd is daarom de houding van overheden en burgers van groot belang.

De verzetsdaad, zoals die in februari 1941 gestalte kreeg, heeft in velerlei opzicht een sterke uitstraling naar het heden waar het gaat om bescherming en verdediging van democratische verworvenheden en mensenrechten. Het is tegen deze achtergrond dat wij u oproepen om op 25 februari 2004 deel te nemen aan de herdenking van de Februaristaking bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. De aanvang van de herdenking is om 16.45 uur. Het defilé begint om 17.00 uur.

Comité Herdenking Februaristaking 1941

Gemeentebestuur van Amsterdam