Filippijnen actueel

 

 

 

Gloria's 'verraad' aangeklaagd op herdenking van 'People Power 2'

Bij de derde verjaardag van de succesvolle volksopstand tegen ex-president Estrada uitten de volksorganisaties hun teleurstelling over president Gloria Macapagal-Arroyo. Vooral de mensenrechtensituatie is er niet op vooruitgegaan na de presidentswisseling. Onder Gloria werden 140 activisten vermoord, waarvan 40 behoorden tot de progressieve partij Bayan Muna. Op het eiland Mindoro alleen al werden meer dan 30 burgers vermoord door het leger. In de voorbije maand werd Mindoro overigens opnieuw het toneel van vluchtelingenstromen en mensenrechtenschendingen.

Waterschaarste voorbode voor meer privatisering?

Een nieuwe coalitie, het Water for All Network, nam de privatisering van de waterdistributie in Manilla op de korrel. Sinds de privatisering in 1997 zijn de prijzen alleen maar gestegen, terwijl de dienstverlening verslechterde. Woordvoerders van het netwerk beklemtoonden dat 's lands waterreserves tot het nationale bezit behoren en dus niet misbruikt mogen worden voor het winstbejag van buitenlandse ondernemingen. Daarom tekent men ook protest aan tegen grootschalige dammen en andere waterwerken. Men vreest echter dat de huidige waterschaarste zal worden aangegrepen om verdere privatisering te rechtvaardigen.

IBON voorspelt meer armoede in 2004

Tijdens de zesmaandelijkse sociaal-economische briefing van het onderzoeksinstituut IBON viel er opnieuw weinig hoopgevends te horen. Volgens IBON kan de armoede toenemen in 2004 aangezien het bevolkingsaantal tegen het einde van het jaar de 84 miljoen zal bereiken terwijl de overheid minder zal uitgeven aan sociale dienstverlening. Basisbehoeften zoals elektriciteit en water worden bovendien steeds duurder.

Nieuwe onrust in het leger

Een halfjaar na de opstand van jonge officieren in het zakencentrum Makati en net voor de start van de verkiezingscampagne, spraken enkele jonge officieren zich opnieuw openlijk uit tegen hun opperbevelhebber, president Gloria Macapagal-Arroyo. De officieren beweerden vooral dat de president het leger gebruikt om de verkiezingskandidaten van de oppositie te schaduwen en hun bewegingsvrijheid te beperken. Hoewel het paleis deze beweringen ontkent, zorgde het bericht opnieuw voor onrust.

Naast het groeiende tekort op de handelsbalans is de politieke onrust een van de redenen voor de bodemkoers van de Filippijnse peso. De munt zakte onder de 56 peso voor een dollar, een nieuw diepterecord.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ - Filippijnen actueel 05-02-04.