Overwinning Iraakse olie-arbeiders

Van redactie buitenland

De arbeiders van de Southern Oil Company (SOC) hebben hun strijd voor eerlijke lonen gewonnen nadat zij het loonsysteem, dat in september gedicteerd werd door Paul Bremer, afwezen. Vanaf deze maand zullen er hogere salarissen worden uitbetaald.

Het succes van hun actie pakt niet alleen gunstig uit voor de arbeiders van de SOC maar voor iedereen die werkt in de Iraakse publieke sector. De Iraakse arbeiders hebben nu zelf de hoogte van hun lonen bepaald, en niet de lakeien van de Amerikaanse regering. Dit betekent een enorme overwinning voor de Iraakse arbeiders, hun gezinnen en de algemene strijd tegen de dictaten van de bezettingsautoriteiten en het wereldwijde kapitaal.

De twee laagste loonschalen zijn afgeschaft en het minimumloon in de publieke sector bedraagt nu 102.000 Iraakse dinar (in plaats van 69.000 ID). Arbeiders in de olie-industrie ontvangen de nieuwe lonen die zijn afgedwongen door de vakbond van de SOC als eersten, en verwacht wordt dat arbeiders in de gas- en elektriciteitsvoorziening, de havens en de transportsector binnen twee maanden zullen volgen...

Vertaling Frans Willems.