Marktleed

Door Annabelle Schouten

Rob Oudkerk en zijn 'vrijetijdsbesteding' op de Walletjes was groot in het nieuws. Dat het Centrum Werk en Inkomen (CWI) in Groningen vacatures open heeft staan voor een baan in de prostitutie haalt het landelijke nieuws maar met mondjesmaat.

Vrouwen, die ingeschreven staan als werkzoekende bij het CWI, kunnen sinds de legalisering van prostitutie werk aangeboden krijgen achter het raam, in een nachtclub of een bordeel. Op de website van het CWI staat de volgende omschrijving voor deze 'functie': 'verleent tegen betaling seksuele diensten. Voorbeelden van werkzaamheden: contact leggen met klanten, verlenen van seksuele diensten, afrekenen.' Volgens de wet is het CWI verplicht alle gemelde vacatures te registreren. Het centrum voelt zich niet verantwoordelijk, want 'werk.nl is een vrije markt, waarop werkgevers en werknemers zonder tussenkomst van ons met elkaar communiceren'. De vrouw als sekskoopwaar aanbieden op deze vrije markt: is dat werkgelegenheid scheppen?

Nee, dat heet vrouwenhandel en is in strijd met artikel 6 van het VN-Vrouwenverdrag, dat Nederland in 1980 ondertekende en dat pas in 1991 in werking trad: 'De overheid moet vrouwenhandel en uitbuiting van prostituees bestrijden'. Maar ach, daar heeft het kapitalisme geen boodschap aan. Alles is immers markt.

Bron: Dagblad van het Noorden, 27 januari 2004.