China lanceert ambitieus ruimteprogramma

Van redactie buitenland

Met een budget van 1,4 miljard yuan (ongeveer 170 miljoen Amerikaanse dollar) heeft China een aanvang gemaakt met zijn maan-onderzoeksprogramma. Er worden voorbereidingen getroffen om in 2007 een satelliet in een baan om de maan te brengen, zo verklaarde een voorname functionaris afgelopen vrijdag.

Sun Laiyan, de onderdirecteur van de China National Space Administration zei dat het satellietprogramma, dat deel uitmaakt van het ambitieuze driefaseproject gevolgd zal worden door de landing van een onbemand voertuig op de maan tijdens de tweede fase in 2010, en het verzamelen van monsters van de maanbodem door een onbemand voertuig in 2020.

De twee laatste fases worden door de wetenschappers nog nader bekeken, alvorens ze officiƫle goedkeuring krijgen, aldus Sun in een persverklaring.

Het is de bedoeling dat de satelliet driedimensionale opnames van de maan maakt, de samenstelling van bruikbare elementen en materialen analyseert en onderzoek doet naar de diepte van de maanbodem en de ruimte tussen de aarde en de maan.

Op 31 december 2003 kondigde Sun de eerste fase van China's maanprogramma aan waarbij, dankzij de volledig ontwikkelde ruimtetechnologie, een Lange Mars IIIA draagraket gebruikt wordt om de satelliet te lanceren.

Hij omschreef het satellietproject als een belangrijke stap in China's onderzoek van de verre ruimte, en de maan zou een goede uitvalsbasis zijn voor deze onderzoeken.

Het maanprogramma staat ook bekend als het Chang'e-programma, waarbij verwezen wordt naar een godin die volgens een oud Chinees sprookje de maan bereikte.

Bron: Xinhuanet, Beijing, 13 februari, vertaling Frans Willems.