Filippijnen actueel

Staatsterreur in Mindoro 

Brigadegeneraal Jovito Palparan 

Satur Ocampo 

Nieuwe golf van staatsterreur in Mindoro

Het nieuwe jaar bracht ook een nieuwe golf van staatsterreur naar Mindoro, het eiland ten zuiden van Manilla waar de laatste twee jaar meer dan 30 activisten het leven lieten. Sinds januari joegen nieuwe offensieven van het Filippijnse leger tientallen inheemse mangyans op de vlucht in de gemeenten Paluan, Abra de Ilog en Mamburao in de provincie Occidental Mindoro. In totaal werden 2000 soldaten ingezet in de drie gemeenten.

Op 13 februari werden opnieuw twee mensenrechtenactivisten vermoord in Mindoro. Het gaat om Juvy Magsino, een advocate en vice-burgemeester van Naujan, die de kandidate was van Bayan Muna voor de post van burgemeester bij de aanstaande verkiezingen. Het andere slachtoffer is Leima Fortu, de algemeen secretaris van de mensenrechtenorganisatie Karapatan in de provincie. Karapatan legt de schuld bij de 204e brigade die al jaren terreur zaait in de provincie. De vroegere bevelhebber van deze brigade, kolonel Jovito Palparan, werd intussen gepromoveerd tot generaal. Ironisch genoeg wordt hij nu uitgezonden naar de bezettingsmacht in Irak.

Nieuwe ronde vredesbesprekingen tussen overheid en NDF

Ongetwijfeld is het geen toeval dat president Arroyo instemt met een nieuwe ronde van vredesbesprekingen terwijl ze haar verkiezingscampagne begint. De onderhandelaars van de overheid en het Nationaal Democratisch Front (NDF) gingen weer met elkaar rond de tafel zitten in Oslo. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de atmosfeer verstoord werd door de onwil van de Filippijnse regering om bij de VS en de EU te pleiten om het Nieuwe Volksleger en de oprichter daarvan, Joma Sison, van de terroristenlijst te halen.

Uiteindelijk kon een formulering gevonden worden die voor beide partijen aanvaardbaar was en werd de gespreksronde besloten met een verklaring die als een doorbraak onthaald werd. De onderhandelaars bevestigden de vroegere akkoorden en kwamen overeen om een gezamenlijk comité op te richten dat de naleving van een eerder mensenrechtenakkoord moet controleren. Het werken aan een akkoord over sociale en economische hervormingen, de volgende stap in de onderhandelingen, wordt hervat. Bovendien besloten de panels om elkaar volgende maand al opnieuw te ontmoeten - waarschijnlijk in China - nog steeds met vertegenwoordigers van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken als neutrale waarnemers.

Progressieve partijen hoopvol bij start verkiezingscampagne

Exact drie maanden voor de verkiezingsdatum op 10 mei, ging de officiële campagneperiode van start. De campagne werd meteen geopend met veel show maar weinig inhoud door de grootste kanshebbers voor de presidents- en vice-presidentsverkiezingen, zittend president Gloria Macapagal Arroyo en senator/tv-presentator Noli de Castro enerzijds en de tandem van filmacteur Fernando Peo Jr. en senator/tv-presentatrice Loren Legarda anderzijds.

Voor de progressieve partijen verliep de start van de campagne rustiger maar de hoop en verwachtingen zijn hoog gespannen. Bayan Muna hoopt opnieuw drie zetels in de wacht te slepen via het systeem van de party-list. Deze keer hebben Satur Ocampo en zijn partijgenoten echter gezelschap van andere progressieve partijen. Anakpawis en Gabriela Women's Party zijn geen concurrenten maar richten zich elk op een bepaald segment van het kiespubliek. Deze lijsten worden aangevoerd door Crispin Beltran en Liza Maza, beiden ex-volksvertegenwoordigers van Bayan Muna. Beltran heeft op de lijst van Anakpawis het gezelschap van niet minder dan boerenleider Rafael "Ka Paeng" Mariano en de woordvoerster van de krottenwijkbewoners in Manilla, Carmen"Ka Mameng" Deunida. De drie partijen hopen samen het aantal progressieve parlementsleden te verdubbelen. Daarnaast zijn er ook Migrante Party-list, Anak ng Bayan en Suara Bangsa Moro, respectievelijk voor overzeese Filippino's en hun families, de jeugd en de moslims.

VS-Filippijnse militaire oefeningen op betwiste eilandengroep

De controversiële gezamenlijke militaire oefeningen tussen de VS en de Filippijnen onder de naam Balikatan zullen dit jaar gedeeltelijk plaatsvinden in de Spratly eilanden. Behalve de Filippijnen zijn er nog vijf andere landen die aanspraak maken op deze eilandengroep, waaronder China en Vietnam. De keuze van de Spratlys wordt daarom gezien als een waarschuwing aan het adres van deze landen. Op het programma staat ook een landing op de stranden van de provincie Aurora, dichtbij gebieden die onder controle staan van het New People's Army (NPA). Honderden VS-militairen zijn al aangekomen op de vroegere VS-basis in Subic, ten noorden van Manilla.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 17/02/04.