Kabinetsbeleid treft gemeenten hard

Reiderlandse communisten gaan door

Veel voorzieningen in steden dreigen te verdwijnen. Op de foto zwembad in Reiderland.  

 

Door Wil van der Klift

De Nederlandse gemeenten zijn aan het interen op de reserves om hun begrotingen sluitend te krijgen. Maar interen kun je niet eindeloos blijven doen. Zeker nu het rijk verantwoordelijkheden en risico's doorschuift naar de lokale besturen. De gemeenten worden zeer zwaar getroffen door het kabinetsbeleid. Kunnen communisten nog verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van dat rijksbeleid?

Op grond van tijdens de kabinetsformatie gemaakte afspraken verliezen gemeenten een deel van de onroerendzaakbelasting (ozb) als eigen inkomstenbron. Belangrijker echter is de extra belasting door de financiële verantwoordelijkheid voor de bijstandsuitkeringen. De arbeidsmarkt stagneert aanzienlijk, zeker in het Noorden. Het nieuwe beleid pakt veel duurder uit voor gemeenten.

Het nieuwe bijstandsregime is al ingegaan op grond van de nieuwe Wet Werk en Bijstand. Concreet betekent de Wet Werk en Bijstand vooral dat het risico voor de uitkeringen vrijwel volledig wordt afgewenteld op de gemeenten. Bovendien komt er ook veel extra werk op de gemeenten af. Zij zullen meer capaciteit en kwaliteit moeten gaan steken in het controleren van uitkeringen. Behalve de aanzienlijke financiële schade voor de gemeenten, worden zij nu ook de verantwoordelijken in de ogen van de lokale bevolking. De financiële positie van veel gemeenten staat sterk onder druk. Uitzicht op verbetering is twijfelachtig nu er wordt ingeteerd op reserves die de afgelopen jaren zijn opgebouwd.

Tegen het licht van deze ontwikkelingen heeft de NCPN-fractie in Reiderland een signaal afgegeven. De NCPN-Reiderland wil overleg met de bevolking over de nieuwe situatie. De NCPN in Reiderland is niet verantwoordelijk voor de schandalige rijksmaatregelen. Dat zijn VVD, CDA en D66 en de slappe oppositie in de Tweede Kamer. De NCPN acht het nodig om verantwoordelijkheid te blijven nemen, om de gevolgen van de bezuinigingen voor de bevolking zo klein mogelijk te houden. Daarover wil de NCPN binnenkort in overleg treden met de bevolking van Reiderland.