"Microsoft spioneert voor Verenigde Staten"

Van de redactie buitenland

Een rapport van de Franse inlichtingendiensten beschuldigt Amerikaanse geheime agenten ervan samen met de computergigant Microsoft te werken aan de ontwikkeling van software die Washington in staat stelt wereldwijd communicatiesystemen te bespioneren.

Het rapport dat werd opgesteld door de Délégation aux Affaires Stratégiques (DAS), de inlichtingenafdeling van het Franse ministerie van Defensie, werd aangehaald in de nieuwsbrief "Le Monde du Renseignement".

Het rapport, geschreven door een vooraanstaande medewerker van DAS meldt dat agenten van het National Security Agency (NSA) helpen bij de installatie van geheime programma's in de software van Microsoft die gebruikt wordt door negentig procent van de computers.

Volgens het rapport bestonden er al "sterke verdenkingen" omtrent het gebrek aan beveiliging van personal computers, en deze werden aangewakkerd door aanhoudende geruchten over het bestaan van Microsoft-spionageprogramma's en door de aanwezigheid van NSA-medewerkers in Bill Gates' ontwikkelingsteams. Het NSA beveiligt de communicatiesystemen van de Amerikaanse regering en onderschept ook elektronische berichten voor het ministerie van Defensie en andere Amerikaanse inlichtingendiensten, aldus de nieuwsbrief.

Volgens het rapport 'lijkt het erop dat het ontstaan van Microsoft in ieder geval grotendeels financieel is ondersteund door de NSA, en dat IBM door de NSA gedwongen is om het Microsoft MS-DOS besturingsprogramma als standaard te aanvaarden.'

Het rapport claimt dat het Pentagon wereldwijd de grootste klant is van Microsoft.

Bron: AFP, Parijs, 18 februari 2004, vertaling Frans Willems.