WAO-plannen Ramp voor Arbeidsongeschikten

Schrijf brieven aan politici en vakbonden!

 

 

Ynske Jansen spreekt gemeenteraad Groningen toe en demonstratie tegen afbraak WAO (foto Rob Heusdens).  

Door Ynske Jansen

Binnenkort zal er weinig meer over zijn van de sociale zekerheid voor arbeidsongeschikten. Vanaf 1 januari 2006 komt er een volledig nieuw WAO-stelsel. Daarin zullen arbeidsongeschikten, zowel de huidige als nieuwe, in de meeste gevallen geen WAO-uitkering meer krijgen. Al eerder, vanaf juli 2004, wil de regering beginnen met het keuren van arbeidsongeschikten en herkeuren van WAO-ers volgens veel strengere richtlijnen (deel 1 van 2).

Daardoor zullen vanaf juli 2004 al veel van de huidige arbeidsongeschikten hun WAO-uitkering verliezen of een lagere uitkering krijgen. Nieuwe arbeidsongeschikten maken vanaf die datum veel minder kans op een WAO-uitkering. Veel politici lijken niet te beseffen wat de schrijnende gevolgen van de invoering van deze plannen zullen zijn. Of ze denken dat deze plannen wel acceptabel zijn omdat de betrokkenen weinig van zich laten horen. Maar de plannen zijn nog niet aangenomen. De Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid blijft daarom oproepen brieven te sturen.

De wijzigingsplannen voor de WAO zijn de afgelopen jaren voorbereid door de commissie Donner, de Sociaal Economische Raad (SER), het kabinet Kok II en het kabinet Balkenende I. Centraal in deze plannen staat niet de aanpak van arbeidsongeschiktheid op zichzelf of van het gebrek aan aangepaste banen, maar de aanpak van het inkomen van de mensen die arbeidsongeschikt zijn. Met als gevolg dat arbeidsongeschiktheid in veel gevallen direct of indirect zal leiden tot een leven op bijstandsniveau. Hieronder kunt u lezen wat de plannen voor de toekomstige en voor de huidige arbeidsongeschikten inhouden. (1)

Hoofdlijnen van de WAO-plannen

Huidige arbeidsongeschikten:

De strengere arbeidskundige keuringsregels leiden er toe dat mensen geschikt verklaard kunnen worden voor werk dat niet bestaat of dat ze niet kunnen doen. Zo zal iemand al (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt verklaard worden wanneer er drie functies bestaan die hij in theorie aan zou kunnen, ook als van ieder van die functies er in Nederland maar één arbeidsplaats is. Bovendien zullen functies die alleen in voltijd bestaan ook geschikt verklaard worden voor mensen die in deeltijd werkten. Functies waarvoor men de Nederlandse taal moet beheersen of met de computer moet kunnen omgaan worden ook geschikt verklaard voor mensen die deze vaardigheden missen.

Het UWV schat dat deze herkeuring voor 50 procent van degenen die eerst volledig arbeidsongeschikt waren tot een lagere uitkering zal leiden. Daar komen de gevolgen voor degenen die voor de herkeuring gedeeltelijk arbeidsongeschikt waren nog bij. Volgens de Nederlandse vereniging van arbeidsdeskundigen zullen door deze maatregel in totaal zo'n 315.000 arbeidsongeschikten (40%) mogelijk een lagere of geen WAO uitkering meer krijgen.

In het ontwerp-SER-advies wordt ingestemd met dit herkeuringsplan, zij het dat de SER op verschillende punten een andere invulling geeft aan de wijziging van het arbeidskundig arbeidsongeschiktheidscriterium, die misschien iets minder ongunstig zal uitpakken. Verder adviseert de SER om rekening te houden met het feit dat deze groep niet kan 'profiteren van de reïntegratie-inspanningen' die bij het nieuwe stelsel horen, maar hier worden geen consequenties aan verbonden.

Laat van u horen

De plannenmakers moeten eindelijk eens luisteren naar de mensen om wie het gaat: arbeidsongeschikten, chronisch zieken en gehandicapten. U kunt daaraan bijdragen door een persoonlijke brief te schrijven. Maak politici,vakbondsbestuurders, adviseurs en uitvoerders duidelijk wat de gevolgen van de WAO-plannen zullen zijn!

Meer informatie

Achtergrondinformatie, antwoorden op de brieven die al geschreven zijn en aanvullende actuele gegevens vindt u op de website van de Steungroep: www.steungroep.nl/waobrievenactie.htm.

Wilt u per post een exemplaar van deze oproep met informatie over de hoofdlijnen van de plannen ontvangen, bijvoorbeeld om aan iemand anders te geven? Stuur dan een aan uzelf geadresseerde envelop met daarin vijf losse postzegels van 0,39 euro naar de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid, Kleine Raamstraat 23, 9711 CG Groningen. Vermeld in de linkerbovenhoek 'brievenactie WAO'.

(1) De informatie over de plannen van de regering Balkenende II is voornamelijk gebaseerd op officiële bronnen. Op een aantal punten is informatie uit het recente ontwerp-advies van de SER verwerkt. Dit advies werd op 20 februari 2004 officieel vastgesteld. Het uiteindelijke advies kan nog afwijken van het ontwerp.