Filippijnen actueel

VS-militairen oefenen in Filippijnen.  

 

Transportstaking legt het land plat

Op 1 maart legde een staking van jeepney-chauffeurs het land plat. Zowel in Manilla als in de provinciale steden en gemeenten was het effect van de staking duidelijk merkbaar. De chauffeurs waren misnoegd over de hoge olieprijzen en eisten een prijsverhoging van een rit met de jeepney, het populairste vervoermiddel voor massatransport.

President Gloria Arroyo had harde woorden over voor de stakers en dreigde er zelfs mee om hun vergunningen in te trekken. Een twintigtal stakers en sympathisanten werden gearresteerd en een nacht vastgehouden. KMU noemde de staking een succes en verwees naar de prijsreductie van LPG als een concreet resultaat van de actie.

Tegenstrijdige signalen na hervatting vredesonderhandelingen

Na de succesvolle hervatting van de vredesonderhandelingen tussen de overheid en het Nationaal Democratisch Front (NDF) in Oslo was er verwarring over wat er nu eigenlijk overeengekomen was. De tekst van het akkoord zegt duidelijk dat het NDF de regering van de VS, de EU en anderen zullen trachten te overtuigen dat het probleem dat geschapen wordt, doordat de grootmachten het NDF, de Communistische Partij en het NPA op de terroristenlijst gezet hebben, opgelost moet worden. De ambassade van de VS in Manilla liet echter meteen weten dat Amerika daar niet mee gediend is.

Zelfs leden van het onderhandelingspanel van de overheid deden uitspraken die in strijd waren met de verklaring. Dat was dan weer zeer tot onvrede van het NDF dat zich bekocht voelde door een bepaalde fractie in het overheidspanel. Eind deze maand wordt echter een tweede ronde van de gesprekken verwacht die waarschijnlijk zal plaatsvinden in Peking.

VS-militairen oefenen de verdediging van Filippijns gasveld

In het kader van de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en de Filippijnen werd een scenario gebruikt waarbij een gasveld in de eilandengroep Palawan wordt aangevallen. Het persagentschap Reuters beweerde officiƫle documenten ingekeken te hebben die dit kunnen staven. Deze onthulling maakt de ware inzet van Balikatan - een van de redenen voor de interesse van de VS - wel zeer duidelijk.

Het onderzeese Malampaya gasveld, dat uitgebaat wordt door Shell, is de grootste buitenlandse investering op de Filippijnen en bevat meer dan 70 miljard kubieke meter aardgas. Het ligt niet ver van de Spratleys eilandengroep die onder meer ook door China en Vietnam betwist wordt.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ - Filippijnen actueel 03/03/04.