Commentaar op de 'Six-way' gesprekken

Noord-Korea hoopt op constructieve bijdrage VS

N. Korea geeft strijd voor de bescherming van zijn kinderen nooit op.  

 

Van de redactie buitenland

Van 25 tot 28 februari vonden in Peking gesprekken plaats tussen de DVRK en de VS over de nucleaire kwestie (samen met China, Japan, Rusland en Zuid-Korea). Wat was het resultaat van de 'Six-way' gesprekken?

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de DVRK (Democratische Volksrepubliek Korea) verklaarde na afloop: "Wij namen deel aan de gesprekken met de verwachting dat een open discussie - over de mogelijkheden om tot een oplossing te komen in de nucleaire kwestie tussen de DVRK en de VS - bepaalde vooruitzichten zou openen om tot een oplossing te komen. Daarom toonden wij de grootst mogelijke bereidheid en lieten wij duidelijk onze inzet blijken om het nucleaire programma te schrappen als onderdeel van een voorstel voor een gelijktijdige, meerzijdige oplossing, met als doel de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Wij deden eerlijke en flexibele voorstellen om maatregelen te treffen voor de eerste fase van de acties.

China, Rusland en andere deelnemers in de gesprekken uitten daarop hun steun en begrip voor onze redelijke voorstellen. Echter, de VS handhaafden opnieuw hun oude verklaring dat de DVRK eerst haar nucleaire programma moest beƫindigen en beweerden dat zij de bezorgdheid van de DVRK alleen konden bespreken als deze haar nucleaire programma volledig, op een onomkeerbare en verifieerbare manier, zou schrappen. Hierdoor werd een grote hindernis voor de besprekingen opgeworpen.

De VS gaven ook de belachelijke verklaring uit dat zij de betrekkingen met de DVRK niet konden normaliseren tenzij zaken als raketten, conventionele wapens, biologische en chemische wapens, mensenrechten en andere kwesties warem geregeld, zelfs nadat de Volksrepubliek haar nucleaire programma volledig had ontmanteld.

De houding van de kant van de VS tijdens de gesprekken versterkten onze teleurstelling. Zonder aarzelen werd van de kant van de VS gezegd dat zij niet genegen waren te onderhandelen met de DVRK, in plaats van enige oprechte inzet te tonen om de kwestie op te lossen. Het hoofd van de delegatie toonde geen oprechte inzet en las slechts, zonder hapering, een eerder opgestelde verklaring voor. Er werden zelfs geen antwoorden gegeven op gerezen vragen.

De VS toonden geen bereidheid om in vrede met de DVRK samen te leven, zoals tijdens de 'Six way'-gesprekken in augustus van vorig jaar, maar lieten opnieuw hun uiteindelijke doel - hardnekkig hun politiek doorzetten om de DVRK te isoleren en te verstikken - blijken. Achter het scherm van de dialoog werd zo de tijd verspild. De VS lijken erop te rekenen dat de DVRK zelf in elkaar zal zakken als zij tijd rekken en druk op de DVRK, die economische moeilijkheden heeft, uitoefenen.

Dit is niet minder dan het gedrag van een blinde, die niets van de DVRK afweet. Het socialistische systeem op Koreaanse manier, dat wordt geleid door het Juche-idee, waar het gehele leger en de hele bevolking, trouw aan de Songun politiek, eensgezind zijn verenigd, zal door geen enkele storm aan het wankelen worden gebracht.

De VS schijnen tijd te willen rekken in een poging hun politieke doelstelling te bereiken, maar geen enkel uitstel van de oplossing van de nucleaire kwestie heeft nadelige gevolgen voor de DVRK. Het geeft ons de gelegenheid om met verhoogde snelheid alle nodige maatregelen te treffen. Verdere Six way-gesprekken zullen niet bijdragen aan de oplossing van de nucleaire kwestie tussen de DVRK en de VS, tenzij de VS de wil tonen om hun politiek ten opzichte van de DVRK te veranderen.

In weerwil van deze omstandigheden stemden wij in met het op termijn openen van een nieuwe ronde gesprekken en met de taak om een werkgroep op te zetten, met het oogmerk oprecht en geduldig tot elke prijs te komen tot een vreedzame oplossing van de nucleaire kwestie.

Men kan moeilijk verwachten dat verdere gesprekken nog een oplossing zullen bieden. De regeling van de nucleaire kwestie hangt volledig af van een verandering in de houding van de VS."

Pyongyang, 29 februari, vertaling Cas Hilvers.