Vergadering van het PB van 31 januari 2004

 

Middels een intensieve mediacampagne tracht 'rechts' de toenemende uitbuiting goed te praten. Het is weer het bekende verhaal: allemaal matigen om het land er weer bovenop te krijgen. Communisten moeten deze logica doorbreken. Het kapitalisme veroorzaakt zelf de crises. Het klassenbewustzijn van de arbeidersklasse zal moeten worden versterkt. Daarom moeten NCPN-leden veel meer deelnemen aan de klassenstrijd en daarin een belangrijke ideologische rol spelen.

In de discussie werd ingegaan op de stelling, die in de media dag in dag uit wordt geponeerd, dat het beter zal gaan met de economie, dat we het diepste punt zouden hebben bereikt. Dat is nonsens: de werkloosheid blijft groeien, de uitbuitingsgraad neemt toe. De wereldwijde economische crisis leidt tot zeer verschillende reacties. In Zuid-Amerika (Braziliƫ, Venezuela, e.a.) bijvoorbeeld groeit de kracht van 'links' op dit moment, als gevolg van de failliete neoliberale politiek aldaar. Maar ook in Latijns- Amerika is het gevecht pas net begonnen. De partij moet meer onderzoek doen naar de economische ontwikkelingen, internationaal en nationaal. In eigen land is het bijvoorbeeld dringend nodig om meer onderzoek te doen om het bakerpraatje, dat we met z'n allen een stapje terug moeten doen, te weerleggen met concrete actuele feiten.

Vredesstrijd:

Irak blijft hier het hoofdonderwerp. Op 20 maart is er in Amsterdam een landelijke demonstratie tegen de oorlog in en bezetting van Irak. Het zal nodig zijn hiervoor massaal te mobiliseren. Als onderdeel van de mobilisatie zal een 'Amerikaanse week' worden gehouden. Judy Cheng van de Amerikaanse anti-oorlogsbeweging ANSWER komt dan naar Nederland. Zij zal de visie van deze beweging naar voren brengen op diverse bijeenkomsten in het land. Binnen de partij zijn de meningen over de ontwikkelingen in Irak en bijvoorbeeld de rol van de ICP nog verdeeld. De vraagstukken zijn echter benoemd zodat zij kunnen worden aangepakt. Het DB stelt voor:

Uit de discussie volgt nog dat de leuzen van de demonstratie niet helemaal de onze zijn. Wij zullen als NCPN de volgende leuzen voeren:

600 euro-actie:

Een eerste peiling leverde overwegend positieve reacties op. De actie is volgens het PB het beste in een bondgenootschap uit te voeren. De vergadering besluit door te gaan met de actie.

NCPN en jongeren:

Het DB stelt, na een uitvoerige discussie, voor om het stuk niet in stemming te brengen maar nogmaals te herschrijven, waarbij enkele niet-DB-leden worden betrokken. De volgende keer kan het dan worden vastgesteld.

Volgende bijeenkomst van het partijbestuur: 13 maart 2004