Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) misbruiken foto van Che

Van een correspondent

De organisatie Verslaggevers zonder Grenzen (RSF) zal 6000 euro moeten betalen aan de dochter van de overleden fotograaf Alberto Díaz 'Korda' voor het onjuiste gebruik van de beroemdste foto van 'Che' Guevara, zo deelde deze groep met hun hoofdkwartier in Parijs afgelopen woensdag mede.

RSF werd woensdag veroordeeld tot het betalen van deze som aan de in Havana wonende Diana Díaz López vanwege het negeren van een eerdere uitspraak die verbood het bekende gezicht van Che met de ster op zijn baret te gebruiken.

"Mevrouw Díaz Lopez eiste een geldsom van een miljoen euro, maar wij vinden de huidige beslissing redelijk gezien de overtreding", zei Robert Menard, algemeen secretaris van deze organisatie die persvrijheid verdedigt.

De Franse justitie verbood RSF op 9 juli 2003 de foto, één van zijn meest gereproduceerde beeltenissen in de wereld, van Che te gebruiken in een campagne die de organisatie zou gaan lanceren tegen het opsluiten van 75 tegenstanders en onafhankelijke journalisten vorig jaar op Cuba.

Deze campagne, gericht op toeristen die naar Cuba reizen, voorzag in het drukken van duizenden posters en kaarten van een politieagent die de orde moet handhaven met het gezicht van Che, zwaaiend met zijn gummiknuppel, onder de leus van "Welkom in Cuba, de grootste gevangenis in de wereld voor journalisten".

Na het vonnis is de RSF gestopt met de campagne, maar de poster verscheen op televisie tijdens een interview met Menard in zijn kantoor. Daarom ging de dochter van Korda opnieuw naar de rechter, om meer dan een miljoen te eisen.

Korda, die in mei 2001 overleed, nam deze mythische foto in 1969 tijdens de begrafenis van de slachtoffers van het schip La Coubre, dat zonk na een aanslag in de baai van Havana.

Deze foto werd toen niet gebruikt, maar werd jaren later cadeau gedaan aan een Italiaanse uitgever, die haar gecommercialiseerd heeft.

Bron: 'Rebelion', 11-3-2004, vertaling Anne Vervoorn


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019