Filippijnen actueel


Guingona op campagne 


Demonstratie tegen Arroyo  

Vice-president steunt FPJ

Vice-president Teofisto Guingona (TG) heeft zich volledig achter de belangrijkste presidentskandidaat van de oppositie geschaard, de filmacteur Fernando Poe, Jr. (FPJ). Guingona trad vorig jaar af als voorzitter van de meerderheidspartij, toen president Gloria Macapagal-Arroyo bekendmaakte dat ze zich kandidaat stelt bij de aanstaande presidentsverkiezingen van mei. Eerder werd hij door Arroyo aan de kant geschoven als minister van Buitenlandse Zaken wegens zijn verzet tegen de militaire interventie van de VS. Guingona lag nochtans aan de basis van de protesten die in 2001 ex-president Estrada tot aftreden dwongen en Arroyo aan de macht brachten. Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nekrace met een lichte voorsprong voor FPJ en zijn kandidaat voor het vice-presidentschap, senator Loren Legarda.

Arroyo wordt er intussen van beschuldigd om overheidsgeld te misbruiken voor haar verkiezingscampagne. Ze deelt nu in een sneltempo ledenkaarten van de openbare ziektekostenverzekering uit waarop haar foto prijkt. Overal duiken nu ook straatvegers op met haar naam breeduit op hun rug. En dat alles natuurlijk op kosten van de belastingbetaler.

Filippijnse soldaten blijven in Irak

Wat er ook gebeurt, de Filippijnse soldaten die deel uitmaken van de bezettingsmacht zullen in Irak blijven, als het van president Arroyo afhangt. Die uitspraak deed ze als reactie op de aankondiging van de nieuwe Spaanse eerste minister, dat zijn land hun soldaten zal terugtrekken uit bezet Irak.

Tast Bt-maïs de gezondheid aan?

Een Noorse onderzoeker heeft antistoffen tegen Bt-maïs aangetroffen in bloedstalen van 38 Filippijnen die in de provincie South Cotabato, vlakbij een veld met deze genetisch gemanipuleerde maïs, wonen. De stalen werden genomen nadat verschillende leden van de gemeenschap klaagden over gelijkaardige symptomen sinds de nieuwe maïs van Monsanto werd gezaaid. Hoewel een oorzakelijk verband daarmee nog niet bewezen is, dringt verder onderzoek zich op, vindt de alliantie Resistance and Solidarity Against Agrochemical Transnational Corporations (RESIST).

Filippijnse dokter gaat naar de VS als verpleger

Elmer Reyes Jacinto, nummer één bij de recente staatsexamens voor dokters, vertrekt per omgaande naar de VS. Dat is op zich geen nieuws want duizenden Filippijnse dokters zijn hem al voorgegaan. Deze keer echter heeft de primus van klas 2004 een contract op zak als verpleger. Jacinto heeft er geen spijt van want hij zal er veel meer verdienen dan als dokter op de Filippijnen. Gezien de grote vraag naar verpleegkundigen in de VS, is het een nieuwe trend onder Filippijnse dokters om dit als nieuwe loopbaan te kiezen.

Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 18/03/04.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019