Schandalige actie Pax Christi en CNV voorkomen


Eerder optreden van Cuba-solidariteitsgroepen tegen CNV, Pax Christi en andere anti-Cuba-groepen.
Foto Arnold van Wezel  


Foto Manifest  

Door Wil van der Klift

Op zaterdag 27 maart 2004 wilden onder andere CNV-voorzitter Doekle Terpstra, oud-ambassadeur op Cuba Coen Stork, en journalist Chris Keulemans, gratis Spaanstalige boeken uitdelen aan vakantiegangers naar Cuba. De vakantiegangers zou worden gevraagd om een boek te geven aan een Cubaan op straat of in het hotel.

Het uitdelen van gratis Spaanse boeken door CNV, CLAT, Cuba Futuro, Glasnost in Cuba en Pax Christi past in hun beleid om het reizen naar het populaire vakantieland Cuba in een negatief daglicht te stellen. Hun anti-Cubanisme gaat zo ver dat zij zonder enige schroom proberen de Cubaanse bevolking ook financieel te treffen.

Pax Christie en CNV hadden toestemming gekregen om hun schandalige actie in de vertrekhal bij de hoofdingang van het vliegveld te doen. Martinair had al eerder terecht te kennen gegeven niet te willen meewerken. Na interventies door leden van de NCPN en enkele Cuba-solidariteitsgroepen bij Martinair en het management van Schiphol werd de toestemming ingetrokken. Zowel door de vertegenwoordiger van Martinair, als door het management van het vliegveld werd de actie onacceptabel genoemd. Vakantiegangers op deze wijze lastigvallen zou tot een niet gewenst precedent kunnen leiden.

Toen een achttal anti-Cuba-demonstranten kwam opdraven werd hen duidelijk gemaakt dat zij het terrein onmiddellijk moesten verlaten. Zij dropen daarna af.

Wilt u zich ook inzetten voor Cuba?

Wordt lid van het comité 'Handen af van Cuba' of de initiatiefgroep 'Free the Five'. Zie ook de advertenties voor de 'Brigade Martí' of de 'Caravaan' van Ifco/Pastors for Peace'.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019