Standpunt van de Communistische Partij van Israël

De moord op sjeik Yassin: Staatsterrorisme in dienst van de bezetting


Op 20 maart demonstreerden in de hele wereld honderdduizenden voor vrede en tegen Bush en Sharon. Hier in Bangladesh door de socialistische partij (SPB).

Van redactie buitenland

De moord op sjeik Yassin door het Israëlische leger is een daad van staatsterrorisme in dienst van de bezetting, die de kans voor een oplossing door onderhandelingen saboteert en die de kans op een intensivering van bloedbaden onder de Israëli's en de Palestijnen waarschijnlijk vergroot.

Met de moord op Yassin toont de regering Sharon weer eens de destructieve bedoelingen van haar beleid. Men spreekt over 'terugtrekking' en een scheiding', maar achter deze façade gaan de echte doelstelligen schuil: de handhaving van de bezetting en de voortzetting van de oorlog met als doel het elimineren van de Palestijnse nationale rechten waaronder het recht op zelfbeschikking. Ook wil men elke oplossing door middel van onderhandelingen de das omdoen. Dit beleid gaat in tegen de echte belangen van de Israëlische bevolking en het brengt de persoonlijke veiligheid van alle Israëli's steeds meer in gevaar.

De CPI veroordeelt Sharon's politiek van oorlog en terreur en de pogingen om de Palestijnse bevolking van haar land te verdrijven waarbij er tegelijkertijd rampspoed gebracht wordt over de Israëlische bevolking. De CPI roept alle voorstanders van de vrede, joden en Arabieren op tot een intensivering van de strijd tegen de bezetting en de (illegale) nederzettingen, tegen de apartheid en de wegblokkades en voor een rechtvaardige en stabiele vrede die gebaseerd is op de stichting van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad die bestaat naast de staat Israël, en op een oplossing van het Palestijnse vluchtelingenprobleem in overeenstemming met de besluiten van de Verenigde Naties.

De bezetting is rampzalig voor de vrede en de veiligheid!

Tel Aviv, 22 maart 2004, vertaling Frans Willems

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019