Judi Cheng aan het woord

Een impressie van de bijeenkomst in Amersfoort


Judi Cheng in Den Haag.
Foto Manifest

Door Corrie Janssen-Van Dijk

Judi Cheng, een tengere vrouw. Zij spreekt met zachte stem, kijkt de kring rond. Alles uit haar hoofd, alles uit eigen doorleefde ervaring, het is een stuk van haarzelf geworden, een stuk van haar eigen geschiedenis. Op haar visitekaartje lees ik: Community Organiser, International A.N.S.W.E.R., Act Now, Stop War & End Racism.

Zij vertelt in een bovenzaal in Amersfoort:
Op 11 september 2001 brak er paniek in het hele land uit. We hadden allang van tevoren een vergadering gepland voor een demonstratie op 29 september tegen de Wereldbank. 'No war' was onze leus. "Als je niet voor ons bent, ben je tegen ons", was de kreet van het Witte Huis. De hele wereld werd onder druk gezet. In de VS was de sfeer grimmig. In New York werden 4000 Arabieren en een aantal Russen zogenaamd om veiligheidsredenen opgepakt en lang zonder proces vastgehouden. We zijn toch doorgegaan en trokken 15.000 mensen in het oosten van het land en 45.000 in het westen. In de kranten werd slechts 10 procent van het aantal vermeld.

In oktober 2001 zaten er al grondtroepen in Afghanistan en nog geen jaar later in Irak. Waarom geen actie in het conflict Israël en de Palestijnen? ANSWER besloot in die periode tot een demonstratie voor de Palestijnen en tegen Israël in Washington DC. Een prima opkomst: 100.000 mensen, waarvan 30.000 uit de Arabische gemeenschap. Het kwam niet goed in de media. We startten daarop een anti-oorlogcampagne ook via internet. Op 11 september 2002 vond er weer een demonstratie plaats.

Vanaf februari 2003 ging ANSWER zich meer op de soldaten richten. De armen werden de oorlog ingestuurd: een training, gouden bergen beloofd in de urban en rural gebieden, een armzalig baantje, wat wil je als je niks te makken hebt? Militairen mogen in de VS geen vakbondslid worden.

In januari 2004 omsingelden we het Witte Huis, op de verjaardag van Martin Luther King, tegelijk werd de eerste Golfoorlog herdacht.

Inmiddels was de Patriotic Act al ingesteld, een geweldige achteruitgang van de democratische burgerrechten. Je telefoon kan zomaar worden afgetapt, als je verdacht bent kan alles over je worden uitgeplozen: wat lees je, hoeveel geld heb je, wat is je creditcard?

De VS wilden de oorlog met Irak. Bewijzen van massavernietigingswapens werden breed uitgemeten, met foto's en al. Boerenbedrog, illegaal omdat er geen bewijs van nucleaire wapens zijn gevonden. Het bewijs zou later wel komen. De lobbyisten hebben het geld, dus de echte macht. Er is geen echte democratie in de VS, en dat is precies wat Bush wil exporteren naar Irak. Het Pentagon slaat de trom. Nieuwe anti-oorlogdemonstraties volgden. In Washington (100.000) en in San Francisco (60.000), de politiek noemde 1000 en 600 demonstranten - ze zijn zo paranoia - ze proberen ANSWER plat te krijgen.

Wij willen dat de VN een rol spelen in Irak. Maar de VS willen de lakens uitdelen en zelf de winst binnenhalen. Sedert de eerste Golfoorlog stierven er in Irak al 1,5 miljoen mensen, waaronder veel kinderen, door honger, slechte gezondheid. Veel kinderen zijn met afwijkingen geboren vanwege het nucleaire afval dat in de wapens is gebruikt. Zelfs in 1998 vielen nog metde regelmaat van de klok bommen met verarmd uranium op Irak.

In Seattle, een plaats waar iedereen vóór de oorlog was, werd een dienstweigeraar opgesloten, beschuldigd van insubordinatie en moest zes maanden de gevangenis in. We hielden daar een picketline voor de gevangenis, voor een grote supermarkt en voor de beurs. We werden uitgescholden voor tuig van de richel. Na een tijdje echter kwamen we erachter dat ook veel militairen tegen de oorlog waren, zelfs mariniers ondersteunden ANSWER. Jonge mensen gaan de oorlog in en weten niet wat ze te wachten staat. Daarom ging ANSWER zich richten op studenten.

Waarom zijn er na de Golfoorlog zoveel soldaten ziek geworden? Wat zit er in de bommen? Ook kinderen van de militairen kunnen ziek worden - leukemie bijvoorbeeld, zoals zoveel kinderen in Irak - nog erger dan het beruchte Agent Orange In Vietnam.

Ook dit jaar hield ANSWER een grote demonstratie op de verjaardag van Martin Luther King met 'Stop de oorlog in Irak breng de troepen naar huis'. We hebben bijna geen toegang tot de vakbonden, die zijn zo zwak. De oorlog heeft ons land al zoveel miljarden dollars gekost en er zijn al 2 miljoen banen verloren gegaan. 'Bush gaat voor jobs' was zijn devies, maar alleen in de oorlogsindustrie kwamen er wat banen bij - armelui jobs - de rijken worden rijker, die hebben bij een oorlog te winnen. Ons land kent veel daklozen, per jaar komen er 22.000 bij. De gezondheidszorg is voor de rijken, want je moet cash betalen voor een operatie.

Uit de militaire interventies van de VS is nog nooit iets goeds voortgekomen, denk aan: Panama, Nicaragua, Joegoslavië, Afghanistan. In Irak willen ze (zoals overal elders) een puppetregering neerzetten en de olie (of ander goud) eruit pompen.

Het wordt gelegitimeerd door aanhoudende leugens: 'Fidel is een dictator', 'je moet de kinderen redden', 'ook de Chinezen moet je redden van hun communistisch regime'. Of: 'de Koreanen hebben nucleaire wapens', 'we moeten de wereld veiligmaken, dus aanvallen' is het devies van de VS. Zonder een krachtige VN hebben ze alle macht.

Ik dacht: zolang er mensen als Judi Cheng zijn, is er een ANSWER.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019