De stilte rond Kosovo verbreken

Videofilm 'De Verdoemden van Kosovo' (België 2002)

van Vanessa Stojilkovic en Michel Collon

Op het moment dat Bush een aantal landen heeft aangevallen en bezet, is het belangrijk te bekijken hoe de reële situatie is in Kosovo, waarover men niet meer spreekt. Was de oorlog tegen Joegoslavië ook een oorlog voor de multinationals?

"Bill Clinton beloofde dat de bezetting van de NAVO vrede en bescherming zou brengen voor alle nationaliteiten in Kosovo. Hoe zit dat vandaag? Twintig getuigen nemen het woord. Maria werd verjaagd uit haar appartement te Pristina. Had ze geen Albanees gesproken, dan leefde ze niet meer. Haar neef, vertaler voor de VN, werd op gruwelijke wijze vermoord. Silvana's man werd in 1999 ontvoerd. Ze heeft sindsdien niets meer van hem vernomen. Het huis van Stanimir werd in brand gestoken.

Wat hebben deze mensen gemeen? Zij leven, of liever: overleven als Serviërs in Kosovo. Maar de 'zuivering' treft ook andere minderheden: Roma, joden, Gorans en moslims. Waarom zwijgen de media over deze gebieden die onder NAVO-bezetting staan? De nieuwe film van Michel Collon en Vanessa Stojilkovic doorbreekt de stilte."

De videofilm is te bestellen bij de NCPN en kost (zonder portokosten) 7 euro.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019