Bush op de hoogte van plannen Al-Qaeda vóór 11 september 2001


Condoleezza Rice

Van redactie buitenland

Het Witte Huis heeft gedeelten van een memorandum, dat in augustus 2001 door Bush ontvangen werd, geschrapt. Bush werd hiermee gewaarschuwd voor plannen van Al-Qaeda voor aanslagen in de VS.

Met de titel 'Bin Laden wil aanvallen binnen de VS', waarschuwt het rapport dat "leden van Al-Qaeda ook ingezetenen van de VS zijn en mensen die enige jaren in de VS hebben gewoond of in de VS zijn geweest. Ook heeft de organisatie blijkbaar een groep die steun zou kunnen verlenen bij het realiseren van aanslagen".

Volgens het Witte Huis werden, om de inhoud niet bekend te maken, vijf onderdelen van het rapport geschrapt, dit om "de namen van de buitenlandse veiligheidsdiensten te beschermen", die meewerkten aan het verzamelen van de gegevens.

Het document van de centrale veiligheidsdienst werd door de Republikeinse president ontvangen op zijn ranch in Crawford, Texas, op 6 augustus 2001, een maand vóór de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon.

De informatie geeft aan dat sinds 1998 de FBI "verdachte activiteiten in de VS had ontdekt die zouden kunnen wijzen op voorbereidingen van gijzelingen en andere aanvallen. Bovendien werden regeringsgebouwen in New York in de gaten gehouden".

De tekst verzekert dat "geheime verslagen van buitenlandse regeringen en pers erop wijzen dat Bin Laden al sinds 1997 terroristische aanslagen wil uitvoeren in de VS".

Bovendien "overwoog de islamitische organisatie om VS-vliegtuigen te gijzelen om de invrijheidstelling van enkele van hun leden, die in 1998 en 1999 gearresteerd waren, te bewerkstelligen".

Leden van de commissie, die onderzoeken of het mogelijk geweest zou zijn de aanslagen van 11 september te voorkomen, drongen deze week aan op het openbaar maken van het memorandum, om de burgers bekend te maken met hetgeen de president wist voor de aanslagen.

Tegenover de commissie gaf de adviseur voor nationale zekerheid, Condoleezza Rice, het bestaan van het rapport toe, maar zei ook dat, volgens haar, er geen sprake was van een "dreigende" aanval.

Eerder verklaarde een ex-vertaalster van de FBI aan het Britse dagblad The Independent dat hoge VS-functionarissen al op de hoogte waren van de plannen van Al-Qaeda, om met vliegtuigen aan te vallen.

Deze ex-functionaris, Sibel Edmonds, verzekerde dat zij deze bewijzen aan de commissie, waarvoor Rice haar verklaringen in het openbaar en onder ede deed, ter kennis had gesteld.

Het is "een niet te tolereren leugen" dat Condoleezza Rice beweert dat er geen informatie over de voorbereidingen van Al-Qaeda bestond, benadrukt Edmonds.

"Ik overhandigde de commissie details van de onderzoeksdossiers, met gespecificeerde data, gespecificeerde doelen en de namen van de functionarissen belast met het onderzoek. Ik heb alle aanwijzingen gegeven om verder onderzoek te kunnen doen. Dit zijn geen geruchten, het zijn gedocumenteerde zaken", zei de ex-vertaalster.

In het memorandum door Bush ontvangen stond ook dat er minstens 79 FBI- onderzoeken in 2001 naar alle mogelijke operaties van terroristische cellen van Al-Qaeda in de VS werden gedaan.

Bron: Granma digital, 13 april 2004, vertaling Anne Vervoorn.