Cuba wijst resolutie af

Van redactie buitenland

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Felipe Pérez Roque wijst de anti-Cubaanse resolutie van de mensenrechtencommissie van de VN af als selectief en discriminerend. Deze verwerpelijke aanval op Cuba, door Honduras gepresenteerd op verzoek van de VS, kreeg 22 stemmen mee tegen 21 tegenstemmers en 10 onthoudingen, ondanks de aanhoudende en grove druk van de VS.

Cubaanse regeringsleiders zien in de uitslag een overwinning voor de Revolutie. De tekst van de resolutie dient er, volgens Cuba, toe om de agressieve vijandige politiek en de economische blokkade tegen het eiland te rechtvaardigen. De minister van Buitenlandse Zaken legde er de nadruk op dat 31 landen, inclusief de onthoudingen, zich hebben verzet tegen de druk van de VS.

De strijd van Cuba om de resolutie tegen te houden heeft tot grote steun in Latijns-Amerika en elders geleid. Met name in Honduras bestaat er veel verzet tegen de afkeurenswaardige actie van 's lands president Ricardo Maduro.

Voorstemmers waren de VS, Armenië, Australië, Chili, Costa Rica, Kroatië, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Guatemala, Honduras, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Oostenrijk, Peru, Zuid-Korea en Zweden.

Tegenstemmers waren Bahrein, Burkina Faso, China, Congo, Cuba, Egypte, Ethiopië, India, Indonesië, Nigeria, Pakistan, Qatar, Rusland, Saoedi-Arabië, Sierra Leone, Soedan, Swaziland, Togo, Oekraïne, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Argentinië, Butan, Brazilië, Eritrea, Gabon, Mauritanië, Nepal, Oeganda, Paraguay en Sri Lanka onthielden zich van stemming.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019