Filippijnen actueel


 


Gonzales CIA-agent

Nek-aan-nek race voor presidentschap; Bayan Muna glansrijk op kop

Voor het eerst kwam de zittende president, Gloria Arroyo, als eerste uit de bus in de opiniepeilingen naar de kiesintenties bij de verkiezingen van 10 mei. Ze streefde acteur Fernando "FPJ" Poe Jr. nipt voorbij. Haar kandidaat voor het vice-presidentschap, televisieomroeper Noli De Castro, heeft meer voorsprong op zijn collega Loren Legarda, die kandidaat vice-president is op de lijst van FPJ. De Castro's voorsprong neemt echter geleidelijk aan af naarmate de campagne vordert.

Bij de verkiezingen in het systeem van de 'party-list', waarbij nationale partijen maximaal drie zetels in het parlement kunnen winnen, is Bayan Muna de gedoodverfde winnaar. Volgens de laatste peilingen zou de partij van Satur Ocampo en co 22 procent van de stemmen krijgen. Zusterpartij Anak ng Bayan, die zich op de jongeren richt, kwam op de tweede plaats uit met 5,9 procent, wat ook al bijna goed is voor het maximum van drie zetels. Twee andere bevriende partijen, Gabriela en Anakpawis, kwamen in de peiling respectievelijk op de vierde en vijfde plaats uit met scores die hun elk twee zetels zouden opleveren. De peilingen wezen echter ook uit dat meer dan de helft van de kiezers het 'party-list-systeem' niet kent.

Veiligheidsadviseur wil Bayan Muna laten verbieden

Het succes van Bayan Muna en andere progressieve partijen zit de machthebbers duidelijk hoog. Norberto Gonzales, de nationale veiligheidsadviseur, wil Bayan Muna en vijf andere partijen botweg verbieden. Gonzales beweert dat Bayan Muna fondsen sluisde naar het New People's Army (NPA) en samen met Anak ng Bayan, Gabriela, Anakpawis, Migrante en Suara Bangsamoro een frontorganisatie is van de communistische partij. Bayan Muna's voorzitter, Satur Ocampo, ontkende de ongegronde beschuldigingen en klaagde Gonzales aan wegens laster. Hij wees erop dat de uitspraken van Gonzales een open uitnodiging zijn voor meer repressie en geweld tegen de progressieve partijen. Pittig detail: Gonzales is zelf een kopman van de PDSP, een partijtje dat ook deelneemt aan de 'partylist-verkiezingen' en een zusterpartij is van de SPA.

Vrijlating politieke gevangenen beloofd

Na een nieuwe ronde van vredesonderhandelingen tussen de onderhandelingspanels van de Filippijnse regering en het Nationaal Democratisch Front (NDF) in Oslo, werd opnieuw een akkoord getekend. De tweede verklaring van Oslo bevat enkele opmerkelijk concrete maatregelen. Zo werden concrete stappen gezet om een gezamenlijk nalevingscomité te installeren dat de uitvoering van een vroeger akkoord over mensenrechten en internationaal humanitair recht moet controleren. Daarnaast stelde de regering de vrijlating van 32 politieke gevangenen in het vooruitzicht voor de komende verkiezingen.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel.