Moord op Hamas-leider en terugtrekking Spaanse troepen

Nederlandse troepen terug tussen nu en 30 juni!

Van redactie buitenland

Nog geen maand na zijn aantreden als leider van de militante Palestijnse Hamas-beweging werd Abdel Aziz al-Rantissi door het zionistische bewind in Israël vermoord. Hij raakte zwaargewond bij een luchtaanval met raketten op zijn auto. In een ziekenhuis overleed hij tijdens een spoedoperatie. Abdel Azis al-Rantissi had zich vanaf het begin van zijn leiderschap op het standpunt gesteld dat de gewapende strijd tegen de Israëlische bezetters moest worden voortgezet. Hamas heeft inmiddels een opvolger benoemd, wiens naam uit veiligheidsoverwegingen geheim wordt gehouden. Hamas heeft wraak gezworen: "Israël zal dit berouwen. Zijn bloed zal niet vergeefs vloeien".

Het brutale optreden van Sharon en Bush roept steeds meer verzet op. Hun eenzijdige vertrouwen op militair overwicht gaat volledig voorbij aan de politieke gevolgen. Het moedige en verstandige besluit van de Spaanse regering om de troepen terug te trekken past in het toenemende verzet tegen het fundamentalistische staatsterrorisme van Israël en de VS. Van kortzichtige regeringsleiders als de Nederlandse, die tot niets anders in staat zijn dan slaafse volgzaamheid, hoeft de wereld geen verstandige politiek te verwachten. Zij zijn slechts geïnteresseerd in kort-termijn economische belangen.

Maar ook de Nederlandse vredesbeweging aarzelt als het gaat om het stellen van een duidelijke eis. Nederlandse troepen terug uit Irak tussen nu en 30 juni! Geen verlenging van het mandaat.