Behoud ID-banen, gedwongen ontslagen voorkomen


NCPN-jongeren, hier tijdens demonstratie tegen uitzetting asielzoekers, zetten zich in tegen aanslagen op positie van de jongeren
Foto: Roberto

Van de redactie

Duizenden ID-banen (gesubsidieerde arbeid) in Nederland staan op het spel. In de media werd met regelmaat gewezen op gemeentelijke plannen om fors te bezuinigen op de post gesubsidieerde arbeid. Banen die werden gezien als opstap naar vast werk, blijken nu eindstation te zijn met zicht op blijvende bijstand. Door het lokale karakter zien de plannen er verschillend uit, wat de onrust onder de ID-ers alleen maar vergroot.

Worden ID-ers geconfronteerd met gedwongen ontslag? Hoe zien uitstroom en doorstroom er uit? Wat zijn de kosten van de nieuw geformuleerde doelstellingen? Wat zijn de personele gevolgen van dit beleid voor de honderden organisaties en daarmee ook de toekomst van veel organisaties?

De NCPN acht behoud van ID-banen nodig vanuit het oogpunt van werkgelegenheid en het voorzieningenniveau. Waar desondanks mensen worden wegbezuinigd moet worden gezorgd dat: