Verslag van de vergadering van het PB van 13 maart 2004

De conceptverklaring n.a.v. de gebeurtenissen in Madrid wordt besproken en vastgesteld. In de politieke inleiding wordt ingegaan op de strijd voor de rechten van allochtonen als onderdeel van de omvattende klassenstrijd. De partij moet duidelijker stelling nemen tegen de desinformatie van rechts en deze ontmaskeren. Te onderscheiden zijn vier categorieën buitenlanders: 1) gastarbeiders; 2) vluchtelingen; 3) migranten uit vroegere koloniën (en neokolonialisme) en 4) illegalen, elk met een eigen geschiedenis en eigen kenmerken.
  1. In 1970 werden 150.000 gastarbeiders, goedkope arbeidskrachten zonder rechten, naar Nederland gehaald, vooral uit Marokko en Turkije. Hun geschiedenis dreigt te worden vergeten, maar moet juist weer levend gemaakt worden.
  2. Er zijn ongeveer 54 miljoen vluchtelingen in de wereld. Daarvan worden er ongeveer één miljoen door Europa opgevangen. De VS en Rusland vangen ook enige miljoenen op. De rest wordt opgevangen in de derdewereld. Deze verhouding toont aan dat we de maatschappelijke discussie heel anders moeten voeren dan nu het geval is.
  3. Het kolonialisme heeft de oorspronkelijke bevolking van de Antillen uitgeroeid en 'vervangen' door zwarten. Kolonialisme komt voort uit imperialisme dat weer voortkomt uit kapitalisme. Dat is wat wij moeten verduidelijken. Kolonialisme en neokolonialisme liggen aan de basis van veel vroegere en huidige bloedbaden en zorgen voor een continue stroom van vluchtelingen.
  4. Hoe wordt illegaliteit eigenlijk bepaald? Door de vraag van de kapitalisten. Polen waren bijvoorbeeld eerst niet illegaal en nu plots wel. Wij moeten de verbinding leggen met de strijd van de Nederlandse arbeidersklasse. Repressie en vreemdelingenhaat nemen toe. Tegenstellingen worden gecreeerd door het kapitalisme dat een verdeelde arbeidersklasse nastreeft.

Het Parijbestuur is van mening dat:

  1. Voor dit onderwerp veel meer onderzoek nodig is om feiten te verzamelen;
  2. de partij meer stelling moet nemen in de maatschappelijke discussie en meer actie moet ondernemen op dit terrein.

Vredesstrijd:

De mobilisatie voor de vredesdemonstratie op 20 maart verloopt moeizaam. Na 20 maart zal een discussie worden gevoerd over de beoordeling van de vredesstrijd. Er is twijfel bij de mensen gekomen, ook binnen de partij.

600 Euro-actie:

De afdelingen moeten of zijn al aan het werk met peilen en inventariseren. Het tijdstip om de actie daadwerkelijk te starten is nog niet daar. Er zal iets op papier gezet moeten worden als houvast voor de afdelingen.

Manifestdebat:

Het wordt een debat voor de partij maar ook voor de abonnees van de krant onder leiding van de partij. Het debat zal draaien rond drie punten:
  1. organisatie;
  2. inhoud en vormgeving;
  3. verspreiding.

Kernwoorden zijn kwaliteitsverbetering en betere aansluiting bij een grotere doelgroep. Dat betekent enerzijds meer leesbaar door betere aansluiting bij 'wat er leeft onder de bevolking' en anderzijds meer verdieping door eigen onderzoek. Aan de hand van de uitkomsten van de ledenvergaderingen zullen de debatstukken worden geschreven.

Jongeren:

Het stuk 'NCPN en jongeren' wordt vastgesteld. De wijzigingsvoorstellen zijn er in verwerkt en het stuk kan nog eens besproken worden met jonge partijgenoten.

Europese verkiezingen:

Het PB besluit niet deel te nemen aan deze verkiezingen. Wel zal Europa een prominentere rol in de partij moeten gaan innemen.