EU: Veroordeling mediamacht Berlusconi


 

Door Wil van der Klift

Het Europees Parlement (EP) heeft de Italiaanse premier Berlusconi veroordeeld om zijn mediabeleid. Van pluriformiteit op de Italiaanse televisie is geen sprake meer. Na een heftig debat veroordeelden 237 europarlementariërs het mediabeleid van Berlusconi. Veertien onthielden zich van stemming en 24 stemden tegen de aanname van het kritische rapport.

De parlementariërs van de Europese centrumrechtse partijen (meerderheid in het EP) deden uit protest tegen de scherpe veroordeling van Berlusconi niet mee aan de stemming en laten daarmee zien dat zij de democratie aan hun laars lappen.

De europarlementariërs maken zich zorgen over het feit dat het belangrijkste reclamebureau voor de televisie ook in handen is van Berlusconi. De Nederlandse Johanna Boogerd Quaak (D66) toonde zich net na de stemming verbaasd over de destructieve opstelling van Italiaanse en niet-Italiaanse (centrum)rechtse politieke partijen. "Er was vanwege hun houding ook geen compromis meer met ze te sluiten", aldus Boogerd Quaak. "Ze beweerden bij alles wat wij zeiden het tegenovergestelde. Ook het CDA probeerde de boel echt te blokkeren." Berlusconi's vriendje, Forza Italia-parlementariër Sandro Bondi, vond het rapport "een schandaal opgezet door de voormalige communisten van Italië die het Europese parlement misbruiken om hun verzinsels te rechtvaardigen." Het CDA verkeert in goed gezelschap met lieden als Berlusconi en Bondi. Het is deze EVP-fractie die oproept om "al diegenen die voornemens zijn een politieke functie in de instellingen van de EU te bekleden openheid te geven over hun beroepsmatige en politieke activiteiten in de voormalige communistische landen en om af te zien van een Europese post als ze deel uitmaakten van de repressieve communistische uitvoerende instanties, of als ze betrokken waren bij misdaden tegen de mensheid." Het was altijd al zo: het eerste wat fascisten en ultraconservatieven doen is communisten in diskrediet brengen en uitschakelen. Maar er zijn gelukkig ook nog verstandige en redelijke mensen. De Italiaanse oppositieleider en europarlementariër Francesco Rutelli noemde de stemming een overwinning voor degenen die strijden tegen "de overmatige macht die bij enkelen ligt."