Georgië: een nieuwe kolonie van de Verenigde Staten

Soros, vriend van Wisse Smit, betaalt ministers


Aslan Abashidze 


Shalva Natelashvili 


De Amerikaanse miljardair George Soros was aanwezig op de bruiloft van zijn 'werkneemster' Mabel Wisse Smit met prins Friso. Soros is oprichter en president van het Soros Foundations Network, waarvoor Wisse Smit werkzaam is. In 1992 bezat hij 117 miljoen dollar (zie foto). In 2004 was dat bedrag aangegroeid tot 7 miljard dollar, 60 keer zoveel! De stichting, beoogt vooral verbreiding van het liberalisme en het marktdenken in Oost-Europa en helpt kennelijk ook om het vermogen van Soros aanzienlijk te verhogen. Goed gezelschap dus voor Wisse Smit en de Oranjes. Geld stink niet in die kringen, hun zaakjes wel.  


 


 


 

Door Lenora Foerstel

In juni 1979 stuurde de Carter-regering wapens naar de Mujahadeengroepen in Afghanistan, voor hun 'jihad' tegen de Sovjet-Unie. De VS beweerden dat de beslissing om de CIA in te zetten voor de bewapening en training van de Mujahadeen werd genomen om de expansiedrift van de Sovjets in te perken. Begin jaren '70 van de vorige eeuw veroorzaakte een embargo, ingesteld door leden van de OPEC, een ernstige oliecrisis en een wereldwijde economische chaos. De Iraanse revolutie van 1978-79 was een waarschuwing voor de VS dat er een nieuwe oliecrisis in aantocht was. Inmiddels is duidelijk geworden dat de VS een geopolitieke basis in Afghanistan wilden. Na het mislukken van dat plan is Georgië aan de beurt.

De Afghaanse basis had het mogelijk moeten maken om een oliepijplijn door het gebied aan te leggen, van de Kaspische Zee, via Afghanistan naar Karachi in Pakistan en vervolgens naar Azië. De voortdurende oorlog in Afghanistan heeft de aanleg van deze pijplijn echter onmogelijk gemaakt, waardoor de VS werden gedwongen hun plannen te wijzigen. De VS zijn nu van plan een pijplijn te bouwen van de Kaspische Zee, naar Baku, Tiblisi en tenslotte naar Cyhan, een haven in Turkije.

Georgië ligt, net als Afghanistan, ingeklemd tussen Rusland en het MiddenOosten, maar omdat het grenst aan de Kaspische Zee werd het al snel beschouwd als een doorgang voor energie. Via Georgië is het mogelijk om olie te exporteren van de Kaspische Zee naar alle wereldmarkten, zonder door Rusland heen te moeten.

De omverwerping van de Georgische leider Edward Shevardnadze en zijn regering werd door de westerse media afgeschilderd als een 'fluwelen' of 'roze' revolutie. In werkelijkheid waren de gebeurtenissen veel onheilspellender. Shevardnadze was in eerste instantie een bondgenoot van de VS, hij zorgde ervoor dat Georgië zich afsplitste van Rusland. Maar een reeks van economische overeenkomsten van Georgië met Rusland zorgde ervoor dat Shevardnadze al snel niet meer bruikbaar was voor de VS. Eerst sloot Shevardnadze een overeenkomst voor 25 jaar met de Russische energiegigant Gazprom. Vervolgens verkocht hij de elektriciteitscentrale van Georgië aan een ander Russisch bedrijf, waarmee hij het bedrijf AES passeerde, dat steun kreeg van de VS. Het antwoord van de VS hierop was dat de regering Bush de verkiezingen in Georgië manipuleerde, om op die manier van Shevardnadze af te komen. Dit werd bereikt door de inzet van een Amerikaans opinieonderzoeksbureau, Global Strategy, dat zorgde voor voorspellingen die suggereerden dat er met de verkiezingsuitslagen was gesjoemeld. Onmiddellijk eisten de VS dat de verkiezingsuitslagen teniet werden gedaan, wat vervolgens resulteerde in een overwinning voor de in de VS opgeleide kandidaat, Mikhail Saakashvili.

Tijdens de verkiezingen werd er achter de schermen gewerkt door een jongerenorganisatie genaamd 'Kamara' ('Genoeg'). Het voorbeeld voor deze organisatie was OTPOR, de organisatie die meehielp aan de nederlaag tijdens de verkiezingen in voormalig Joegoslavië. Zowel Kamara als OTPOR zijn gecreëerd door de VS en gefinancierd door de Amerikaanse oligarch George Soros (Vriend van Mabel Wisse Smit, was ook op haar bruiloft, red. M.).

Op 3 februari 2004 maakte de leider van de Georgische Partij van de Arbeid, Shalva Natelashvili (zie foto), bekend dat zijn partij een rechtszaak had ingediend bij het Europese Hof voor Mensenrechten, om de staatsgreep die volgens zijn partij tijdens de verkiezingen in Georgië heeft plaatsgevonden ongedaan te maken. De Partij van de Arbeid eiste ook een schadevergoedingvan 100 miljoen dollar van de VS voor het aantreden van Mikhail Saakashvili. De Partij van de Arbeid beschuldigt de regering van de VS ervan een illegaal parlement te hebben georganiseerd. Dit parlement bereidt momenteel nieuwe wetten voor die de VS het recht geven om zich land toe te eigenen van burgers van Georgië. De Partij van de Arbeid wijst er ook op dat alle oppositiepartijen in Georgië werden vervolgd, als zij niet wilden samenwerken met de door de VS geïnstalleerde regering.(1)

In april van dit jaar maakte de Partij van de Arbeid haar voornemen bekend om een alternatief parlement op te richten. De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden op 25 april, op dezelfde dag dat het door de VS geïnstalleerde parlement bijeen zal komen.(2)

Al het protest naast zich neerleggend arriveerde de nieuwe president van Georgië, Mikhail Saakashvili, in de VS voor een ontmoeting met president Bush, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, vertegenwoordigers van het Congres, de Senaat, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en George Soros. Gesteund door de regering Bush heeft Saakashvili parlementaire veranderingen in de Georgische grondwet doorgedrukt, die hem de onvoorwaardelijke macht geven om ministers aan te stellen en te ontslaan, zonder openbare raadpleging of goedkeuring van afgevaardigden. De Raad van Europa waarschuwde in een rapport dat in februari 2004 werd vrijgegeven dat Saakashvili een eenpartijenstelsel heeft gecreëerd, waarmee de Georgische wetgeving genegeerd of gewijzigd kan worden op elk moment dat zijn partij dat voor haar doelstellingen zo uitkomt.(3) Ondanks het feit dat het nieuwe regime in Georgië op de loonlijst van George Soros staat, waarschuwt zelfs hij ervoor dat het toestaan van slechts één partij als vertegenwoordiging van het Georgische parlement een politiek gevaar vormt.(4)

Op 5 maart 2004 schreef de journaliste Kate Ramishvili in de Daily Georgian Times dat het nieuwe Georgische kabinet in feite een afdeling is van de Soros Foundation en een club van CIA-agenten. George Soros zou zelfs het salaris van de kabinetsleden betalen. Drie van de kabinetsleden zijn getraind door de Soros Foundation, en de meerderheid van de nieuwe ministers hebben in zijn organisatie gewerkt. Het jongste lid, Irakli Rekhviashvili, heeft gewerkt in het Europese hoofdkwartier van de Soros Foundation. De ministers van Onderwijs en van Justitie, Kakha Lomara en George Papuashvili, gaven leiding aan de Open Society-Georgian Foundation, een plaatselijk kantoor van het Soros Fonds. Trouw aan de belangen van de VS is het een lakmoesproef geworden voor deelname aan de regering van Georgië.

Het is belangrijk om op te merken dat op hetzelfde moment dat Georgië geconfronteerd wordt met dramatische wijzigingen van haar wetgeving en grondwet, Kazachstan in een vergelijkbaar proces is verwikkeld. De Amerikaanse advocaat Barnabis Johnson, die hielp bij het opstellen van de grondwet van Kazachstan in 1995, heeft onlangs gesuggereerd dat de VS verantwoordelijk zijn voor het feit dat het land nu een autoritair regime heeft. Volgens Johnson heeft de VS gezorgd voor het wettigen van de ontbinding van het parlement van Kazachstan, de opheffing van het Constitutionele Hof, het aannemen van een afgezwakte grondwet en de vorming van een autoritair regime onder leiding van president Nuraultan Nazarbaev.(5)

Met de opkomst van het nieuwe regime in Georgië hebben de autonome republieken in Georgië, Abchazië, Zuid-Ossetië en Adzjarië, hun angst uitgesproken dat de nieuwe Georgische regering zal proberen de controle over hen te vergroten. En inderdaad, in maart 2004 verklaarde Saakashvili dat hij ervoor zal zorgen dat hij volledig gezag over Adzjarië krijgt. Aslan Abashidze (zie foto), de leider van de staat van Adzjarië, heeft op succesvollewijze de vrede en stabiliteit weten te behouden in zijn regio, waar moslims en christenen naast elkaar leven.

Ondanks dat Adzjarië nooit officieel is uitgeroepen tot onafhankelijke staat, voert het een op onafhankelijkheid gericht beleid. Rusland, gepikeerd over de pro-westerse houding van het nieuwe leiderschap in Georgië, heeft haar nauwe banden met Abchazië, Zuid-Ossetië en Adzjarië aangehouden. Een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Adzjarië is het vrachtvervoer voor Rusland. Toen Georgische oorlogsschepen de haven van Batumi uitvoeren, kwam Rusland Adzjarië te hulp; er werden tanks naar de Zwarte Zee gestuurd en schoten afgevuurd op de Georgische oorlogsschepen.

Alledrie de autonome staten zijn zich er goed van bewust dat de VS sinds 2003 64 miljoen dollar hebben geïnvesteerd in de Georgische strijdkrachten. Reeds 275 duizend Georgische militairen zijn door instructeurs uit de VS getraind en gedurende de komende vijf jaar zullen er nog veel meer getraind worden. Rusland heeft haar twee laatst overgebleven bases in Georgië gesloten, de aanwezigheid van VS-troepen daar blijkbaar accepterend. De VS hebben tot nog toe geen punt gemaakt van de aanwezigheid van Russische troepen in de autonome republieken. Er bestaat echter weinig twijfel over de onvermijdelijkheid van een krachtmeting tussen Georgië en Adzjarië. En zelfs een omvangrijker conflict is zeer wel denkbaar, omdat de VS doorgaan met het veiligstellen van en ruimte maken voor hun eigen economische belangen, door het vernietigen van de constitutionele rechten van de Eurazische volkeren.

Tenslotte is het van belang om op te merken dat in de tweede week van april jongstleden, Lance Clark, hoofd van de VN-missie in Georgië, heeft bevestigd dat de voormalige Georgische president, Edward Shevardnadze, is benoemd tot VN-adviseur in Georgië.

Referenties

  1. Interfax (Rusland), 20 januari 2004
  2. Russian Information Agency (Novosti), 19 april 2004
  3. Star-tass Russia, 30 maart 2004
  4. Interfax (Rusland), 5 april 2004
  5. NEWW/NR, Human Rights in Kazakhistan, nummer 14. Network of East West, Neww@neww.org

Vertaling J. Bernaven