Het woord aan Ghazwan al-Mukhtar, een inwoner van Bagdad: Zonder elektriciteit is een stad onbewoonbaar


Bevolking in Midden-Oosten zal met alle middelen blijven strijden tegen overheersing en militair geweld.
Foto Solidair


In Irak ontwikkelt zich een steeds breder wordend volksverzet.
Foto Solidair  


 

Door Christophe Callewaert (*)

Ghazwan al-Mukhtar is een Iraakse ingenieur die in Bagdad woont. Al jaren is hij één van de sterkste onafhankelijke Iraakse stemmen die ook van zich laat horen in het Westen. Sinds het begin van deze oorlog getuigt al-Mukhtar over de vernietiging van de Iraakse infrastructuur, over de onwil van de bezetter om het land herop te bouwen, over de wraakoefeningen van het Amerikaanse leger, over de criminaliteit van ondernemingen als Halliburton en Bechtel, over de doelbewuste plundering van zijn land... Hij verbleef in de belegerde stad Falluja en getuigde daarna voor het BRussells Tribunal.

Ghazwan al-Mukhtar. De bezetting is voor arme mensen het ergste. De gruwelen die de sancties teweeggebracht hebben zoals de ondervoeding, zijn nog toegenomen. Ziekenhuizen zijn er slechter aan toe dan in 1990. Irak was een land met een van de beste gezondheidssystemen van het Midden-Oosten. De sancties hebben dat helemaal kapotgemaakt.

En door de oorlog?

Ghazwan al-Mukhtar. Ja, ook door de oorlog, maar vooral door de sancties. Na één jaar 'bevrijding' is alles er nog veel erger aan toe. Dit moet stoppen want de mensen hebben genoeg geleden. Voor niets. Het is niet de fout van de mensen. In 1991 niet en nu niet. Saddam consulteerde de mensen niet. Ik werd niet naar een mening gevraagd. Ik heb door de 13 jaar durende sancties genoeg betaald. Ik heb genoeg geleden voor misdaden die ik niet begaan heb.

Kunt u toelichten wat die sancties waren en wat ze veroorzaakten?

Ghazwan al-Mukhtar. In 1990 produceerden wij 9.000 megawatt elektriciteit. Dit was genoeg voor een constante toevoer van elektriciteit in het hele land, voor huishoudelijk en industrieel gebruik, dag en nacht. Een maand na de oorlog van 1991 konden we de elektriciteitsvoorziening voor 67 procent herstellen. Na drie maanden hadden we 73 procent van de capaciteit hersteld. We hadden wisselstukken en hulp nodig om meer te herstellen. Maar door de blokkade kregen we geen wisselstukken. Zelfs de chemicaliën om het water van de elektriciteitscentrales te zuiveren mochten we niet invoeren. Ze wilden de elektriciteitsvoorziening boycotten, dat was duidelijk. Op zeker ogenblik richtten de verantwoordelijken van het Ontwikkelingsfonds van de Uno zich tot de Veiligheidsraad van de Uno. Zij zeiden: "U bent bezig een volk te vermoorden. Hier zijn de contracten die de elektriciteitsvoorziening kunnen herstellen, geef toestemmimg om ze uit te voeren." Maar er gebeurde niets. Met als gevolg dat de voorziening voortdurend achteruitging, want zonder wisselstukken kun je niet werken.

In november 2000 publiceerde ik een artikel over de elektriciteitsproblematiek. Ik schreef: "Zonder elektriciteit draaien de fabrieken niet, werken de ziekenhuizen niet, de pompstations liggen stil, de waterzuivering functioneert niet. Dat heeft catastrofale gevolgen voor de gewone mensen. Het leven zelf wordt ons onmogelijk gemaakt."

Wat kan ik doen als het buiten 60 graden celsius is? Dan kun je toch niet in een huis leven waarvan de airco niet werkt? Ook 's nachts blijft de warmte hangen. Wij leven niet meer in huizen, maar in ovens. We bouwden ze omdat we elektriciteit, water en airco hadden. Zonder elektriciteit zijn onze huizen en steden onbewoonbaar.

Is er dan nu geen elektriciteit?

Ghazwan al-Mukhtar. Toch wel, maar niet zonder lange onderbrekingen. Ik heb twee uur wel en daarna twee uur geen elektriciteit. Ik slaap nu 's nachts in de tuin, met een emmer water om mij af te koelen. Om af te koelen giet ik water over mij heen, en daarna probeer ik opnieuw te slapen.

De stroomonderbrekingen leiden tot sluiting van fabrieken en de ineenstorting van de economie. Gevolg: een zeer groot deel van de bevolking is werkloos. De mensen worden dus voortdurend armer.

Is de olievoorziening hersteld?

Ghazwan al-Mukhtar. Na de oorlog van 1991 zorgden wijzelf voor de wederopbouw. We hadden te kampen met de blokkade en de sancties maar we konden na drie à vier maanden de olieraffinaderijen toch weer laten draaien. Vanaf dat moment exporteerden we geraffineerde producten zoals diesel en benzine, naar Turkije, Iran, Syrië en Jordanië. De Amerikanen noemden dat 'smokkel' omdat wij dat officieel niet mochten. Ik noem dat geen smokkel, ik noem dat uitvoer buiten de controle van de Verenigde Staten. Ieder land heeft het recht zijn rijkdommen te verkopen. We hadden 5.000 vrachtwagens die op en af reden tussen Irak en die landen. Dat was de situatie toen. En nu? Nu moeten we constateren dat ze de raffinaderijen niet eens gebruiken! Ook al zijn de raffinaderijen tijdens de oorlog niet of nauwelijks beschadigd.

Waarom is dat?

Ghazwan al-Mukhtar. De feiten zijn dat Irak nu geraffineerde producten invoert uit Koeweit en Turkije. Dat gebeurt via de Amerikaanse firma Halliburton, die daarvoor 2,64 dollar per gallon rekent (een gallon is 3,8 liter). Dat is verschrikkelijk duur. De Iraakse firma Somo voert eveneens uit Koeweit en Turkije geraffineerde olie in. Somo krijgt daarvoor 97 dollarcent per gallon. Dat is een prijs die overeenkomt met de kost van aankoop, transport en verkoop. Maar Halliburton krijgt dus 2,6 keer die prijs. Tussen maart en december kreeg Halliburton voor die invoer 200 miljoen dollar uitbetaald terwijl ze, gerekend naar de normale prijs, maar 77 miljoen had mogen krijgen. Winst voor Halliburton: 123 miljoen dollar. De Amerikaanse overheid verkoopt de olie die het van Halliburton kocht voor 15 cent per gallon! Dat is dus een heel dure grap. Het kan mij niet veel schelen als Halliburton de Amerikaanse regering oplicht maar Halliburton steelt dat geld van Irak. Want de Amerikaanse regering betaalt Halliburton met het geld dat ze verdient aan de uitvoer van Iraakse ruwe (niet geraffineerde olie). De opbrengst daarvan is nu al 7 miljard dollar. Een deel ervan krijgt Halliburton cadeau.

Als je mij nu vraagt waarom ze de raffinaderijen niet herstellen, dan denk ik aan Halliburton en aan hun gigantische plunderingen. Als de raffinaderijen hersteld zouden zijn, zouden al die miljoenen dollars de neus van Halliburton voorbijgaan.

Protesteert de Iraakse regering hier dan niet tegen?

Ghazwan al-Mukhtar. Welke Iraakse regering? Denkt u dat er een Iraakse regering is? De Iraakse regeringsraad is aangesteld door de Verenigde Staten om de Amerikaanse belangen in Irak te verdedigen, om hun bezittingen te beschermen en hun handelsbelangen te dienen. De Amerikanen en de leden van de regeringsraad zijn bezig ons land leeg te plunderen. Het ene schandaal is nog niet bekend of er is al een tweede schandaal.

De zoon van een lid van de regeringsraad heeft een firma opgericht om in het zuiden het mobiele telefoonnet te beheren. Een ander heeft nu een veiligheidscontract en werkt met huurlingen. Ze verdienen allemaal karrenvrachten geld. De meeste leden van de regeringsraad waren de afgelopen 20 jaar niet in het land. Zij leefden in de Verenigde Staten. En nu willen ze snel veel geld verdienen. Kun je dat een regering noemen die haar verantwoordelijkheid neemt?

Weet de Iraakse bevolking dat allemaal?

Ghazwan al-Mukhtar. Nee, dat is het probleem, omdat sommige 'vrije' kranten compleet betaald worden door de regeringsraad. De kans is dus niet heel groot dat ze de plundertochten van hun broodheren bekend zullen maken. Andere kranten, die wel objectief probeerden te zijn, zijn op bevel van de regeringsraad of de bezetter gesloten. Ik ken er zelf vijf. De journalisten van zulke kranten proberen dan een nieuwe krant uit te brengen onder een andere naam. Een journalist zei me: "Maar dan nog moeten we ons aanpassen, anders worden we direct opnieuw gesloten."

Heel af en toe horen we hier in het Westen iets over folteringen...

Ghazwan al-Mukhtar. Occupation Watch, de organisatie waar ik aan meewerk, onderzoekt op dit ogenblik de zaak van een man die in Kirkük werd aangehouden. De Amerikanen brachten hem over naar Tikrit voor ondervraging. Hij werd zo hard aangepakt dat hij in coma raakte. De Amerikanen wisten niet wat ze met hem moesten aanvangen en dumpten hem in een ziekenhuis. Ze gaven alleen zijn naam door, geen adres en geen andere gegevens. Het personeel van het ziekenhuis nam foto's van de man en nam contact op met het Rode Kruis dat die foto's ophing in alle bushokjes van Tikrit. Uiteindelijk konden we zijn familie informeren. Met een cameraploeg van Al Jazeera en een Amerikaanse advocaat zijn we naar de plaats geweest waar hij waarschijnlijk werd gemarteld. Heel zorgvuldig stelden we een goed gedocumenteerd dossier samen. Een arts stelde vast dat de man verschillende slagen op het achterhoofd kreeg waardoor hij een hersenbeschadiging opliep. Op zijn voeten had hij zwarte vlekken die volgens de arts het resultaat waren van elektrocutie. Toen de reportage klaar was weigerde Al Jazeera ze uit te zenden. De journalist zei: "Als we dat doen, sluiten ze onze krant."

De Amerikanen proberen het verzet voor te stellen als een bende moordenaars. De pro-Amerikaanse kranten schreven over al-Sadr, de sji'itische leider die drie weken geleden zei dat manifesteren geen zin meer had en dat het tijd werd voor gewapend verzet, dat hij een bandiet en een misdadiger is. Maar ik denk niet dat de bevolking onder de indruk is van die leugens. Hoe zou jij zijn als je in 1991 een eerste oorlog, dan jarenlange blokkade en nu opnieuw oorlog hebt meegemaakt? Zou jij de Amerikanen nog geloven? Veel Irakezen zijn ervan overtuigd dat de Amerikanen ons voortdurend beliegen, dat ze nooit de bedoeling hebben gehad om het land herop te bouwen en dat ze de Irakezen mishandelen. Irakezen beginnen nu ook luidop te zeggen dat de Amerikanen hun land aan het leegroven zijn.

Hoe is de toestand in Bagdad?

Ghazwan al-Mukhtar. We raken stilaan gewend aan drie bombardementen per dag. Die ontploffingen zijn een deel van ons leven geworden. Misschien krijgen we het straks wel psychisch moeilijk als er geen ontploffingen meer zijn.

Mijn dochter is laatstejaars student geneeskunde. Vorig jaar nam ze de auto om naar college te gaan, omdat de universiteit nogal ver afgelegen is. Nu is dat niet meer veilig en moet ik een taxi betalen die haar elke dag heen en terug brengt. Sommige rijkere mensen sturen nu hun kinderen met een bodyguard naar school. Onlangs werd ook één van de bekendste artsen van Bagdad gekidnapt en vermoord.

Er gaan geruchten dat er de laatste tijd veel intellectuelen worden vermoord in Irak...

Ghazwan al-Mukhtar. Waarom hebben de Amerikanen economische sancties opgelegd aan Irak? Een van de gevolgen was alleszins de ondermijning van ons onderwijssysteem. Sinds de jaren '30 hebben alle Iraakse regeringen consequent geïnvesteerd in het onderwijs. Begin jaren '60 was ik een hogeschoolstudent. De Iraakse regering gaf mij opdracht te gaan studeren in de Verenigde Staten. Ik kreeg een beurs aan de Berkeley-universiteit in Californië. Na mijn studies ging ik terug naar Irak. De enige compensatie die de Iraakse regering vroeg was dat ik vier jaar voor de overheid zou werken. Om te mogen studeren hoefde je niet de zoon te zijn van een minister. Ook mensen uit arme boerenfamilies kregen de kans om te studeren. Wij hebben daardoor uitstekende ingenieurs, heel knappe artsen, noem maar op. Ons onderwijsssyteem was één van de beste van de Arabische wereld. In de jaren '80 realiseerden wij het lager onderwijs voor alle Iraakse kinderen waarvoor we de prijs van de Unesco voor de uitroeiing van het analfabetisme kregen.

De Verenigde Staten hebben dat alles met een kwaad oog gevolgd. Ze voelden zich hierdoor bedreigd. Zij wilden geen intellectuelen in Irak. Door de sancties mochten geneeskundige publicaties veertien jaar lang Irak niet binnen. Onze artsen konden zich daardoor niet bijscholen. Zijn medische publicaties massavernietigingswapens? Na 1991 werden Irakezen niet meer toegelaten tot westerse universiteiten. Misschien zou ik nog kunnen begrijpen dat je geen Irakezen toelaat tot de opleidingen mechanica of elektronica want met die kennis zouden ze raketten kunnen maken. Maar huisartsen?

Blijkbaar wilden ze verhinderen dat de Iraakse bevolking een bepaalde levensstandaard bereikte. We zaten al veel hoger dan ze ons gunden en om ons klein te houden, moest het weer naar omlaag. Het geweld tegen intellectuelen moet je in die context plaatsen. Ze willen een land zonder intellectuelen. Zo kunnen ze de bevolking beter kleinhouden.

Men zegt ons dat de spanningen tussen de soennieten en de sji'ieten toenemen en dat de Amerikaanse troepen daar moeten blijven om een burgeroorlog te vermijden.

Ghazwan al-Mukhtar. De Verenigde Staten willen juist dat sji'ieten en soennieten elkaar bekampen. Want dan kunnen ze zeggen: wij zijn de enigen die hier nog het geweld kunnen stoppen. Ze hebben ons leger, onze politie en onze veiligheidsdiensten ontbonden. Zo werden de Amerikanen de enige macht die nog de orde kon herstellen. Daarna begonnen ze de soennieten en de sji'ieten tegen elkaar op te zetten. In de geschiedenis van Irak hebben we dat nog nooit meegemaakt. Sedert de jaren '40 zijn er een hele reeks sji'itische ministers geweest en dat was nooit een punt van verdeelheid. De Amerikanen zijn in de verdediging gedrongen. Nu proberen ze het met de aloude verdeel-en-heers-tactiek.

Naam: Ghazwan al-Mukhtar.
Geboren: 1942, woont in Bagdad.

Loopbaan: Studeerde geofysica aan de universiteit van Berkeley. Werd daarna elektro-technisch ingenieur in Bagdad. Hij was toen al politiek actief. Werd twee keer door de politie van Saddam Hoessein opgepakt voor ondervraging. Keerde zich in 1991 tegen de oorlog tegen zijn land. Ageerde 13 jaar lang tegen de blokkade en de Uno-sancties. Geeft sinds de invasie van zijn land op 23 maart 2003, lezingen over de gevolgen ervan. Gaf tientallen interviews over de toestand in Irak. Is lid van de Raad van Bestuur van hetinternationale Occupation Watch Center in Bagdad.

* Christophe Callewaert is een redacteur van Indymedia Belgium.

Solidair, 20 april 2004.

Ghazwan al-Mukhtar: "Wat doe je als het buiten 60 graden is en de elektriciteit valt uit? Je kan toch niet in een huis leven waar de airco niet werkt? Wij wonen niet in huizen maar in ovens." (Foto Solidair, Salim Hellalet)