Spaans-Amerikaanse troepen terug uit Irak

VS vrezen verzwakking internationale coalitie

Van redactie buitenland

De circa 1400 Spaanse manschappen in Irak zuigen bij hun aftocht honderden Latijns-Amerikaanse militairen in hun kielzog mee. De minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft naar aanleiding hiervan naar vrijwel alle 33 landen van de door de Verenigde Staten in het leven geroepen coalitie gebeld.

De nieuwe Spaanse premier, Zapatero, deed zijn belofte gestand dat hij de Spaanse militairen snel uit Irak zou halen. De circa driehonderd militairen uit de Dominicaanse republiek zullen eind juni terugkeren. Ook de circa 370 Hondurese manschappen in Irak zullen 'zo snel mogelijk' worden teruggetrokken. Van de Spaans-Amerikaanse eenheid 'Plus Ultra' van 2500 man blijven er dan in juni nog geen vijfhonderd over, 380 Salvadoranen en 110 Nicaraguanen. De militaire bezetting van Irak is een Amerikaanse aangelegenheid. De VS hebben zeker 134.000 man in het land. Alle andere landen samen circa 23.000 man (waarvan het VK 7500. Zij overwegen nog 2.000 man te sturen). De troepen uit andere landen moeten de schijn hooghouden dat er sprake is van een hecht bondgenootschap. Washington vreest echter dat de 'Spaanse' aftocht negatieve politieke gevolgen zal hebben voor de bereidheid van andere landen die de Amerikaanse politiek in Irak militair steunen.

Hoge Britse militairen hebben al gewezen op overbelasting van de Britse strijdkrachten. De Iraakse bezetting brengt ook de VS zelf in problemen. Troepen worden niet afgelost en een eventuele uitbreiding van het aantal Amerikaanse troepen in Irak kan niet te groot worden, omdat anders de dienstplicht in de VS opnieuw moet worden ingevoerd. Bovendien rijzen de kosten de pan uit. Het maken van oorlogstuig levert voor een beperkte groep belanghebbenden in de VS veel geld op; het zenden van troepen drukt alleen maar op de begroting en leidt tot nog grotere bezuinigingen op de sociale uitgaven. Het is dan ook niet vreemd dat de Britten voorstellen parate troepen, nu nog onder NAVO-vlag en gelegerd in Duitsland, in te zetten. De militaire bezetting begint nu, als gevolg van het blijvende en groeiende Iraakse verzet, ook duidelijk problemen voor de bezetters zelf op te leveren.