Negroponte ambassadeur 'nieuwe stijl'

VS-plan voor Irak versterkt verzet


De laatste tijd zijn deze foto's ook in de VS te zien, ondanks pogingen om de Iraakse werkelijkheid buiten beeld te houden. Vergelijkingen met Vietnam dringen zich op.

Door Fred Goldstein

Al wekenlang breken de belangrijke media zich het hoofd over de deadline van 30 juni, wanneer de regering Bush de "soevereiniteit" in Irak zal overdragen. Iedereen vraagt zich af wie het voor het zeggen zal krijgen. Die vraag is nu beantwoord: John Negroponte.

Negroponte is een berroepsterrorist in dienst van het Amerikaanse imperialisme. Tijdens de Vietnamoorlog assisteerde hij de oorlogsmisdadiger Henry Kissinger en hij organiseerde doodseskaders in Honduras en de Contra's in Nicaragua. Nu zal Bush' ambassadeur bij de Verenigde Naties Paul Bremer, de huidige Amerikaanse koloniale bewindvoerder gaan vervangen, zij het dat hij de titel van 'ambassadeur in Irak' zal voeren.

De bedoeling is dat Negroponte aan het hoofd staat van de grootste ambassade ter wereld, met een staf van 3000 personen. Deze zal bestaan uit spionnen, militaire attachés, olie-experts, technocraten, deskundigen op het gebied van de neokoloniale plannenmakerij, enzovoort. Ter ondersteuning van zijn diplomatieke functies krijgt Negroponte veertien geplande permanente Amerikaanse militaire bases tot zijn beschikking alsmede een legermacht die volledig onder controle van de VS staat.

Waaruit bestaat de functie van een ambassadeur ogenschijnlijk? Uit het vertegenwoordigen van een regering bij een andere regering. Hoeveel mensen zijn er nodig om de Amerikaanse regering te vertegenwoordigen bij de regering van een klein land met 25 miljoen inwoners, zelfs inclusief het benodigde aantal spionnen?

Vijftig, honderd, tweehonderd, misschien zelfs vijfhonderd? Het is duidelijk dat de regering Bush alles in het werk stelt, niet om een vertegenwoordiging bij een Iraakse regering samen te stellen, maar om een daadwerkelijke eigen regering in het leven te roepen. Gezien de omvang van deze zogenaamde ambassade dient ze ontegenzeggelijk als politiek-, militair-, en spionagecentrum voor het gehele Midden-Oosten in dienst van het Amerikaanse imperialisme. Dit plan stemt overeen met het voornemen van de neoconservatieven om de regio opnieuw te kolonialiseren.

Wat echter het meest tot de verbeelding spreekt is dat Negroponte benoemd is als ambassadeur bij een regering die nog niet eens bestaat, zelfs niet op papier, en dat met nog maar tien weken te gaan tot 30 juni. Deze deadline werd in november vorig jaar door Bush bepaald. Het probleem om een geloofwaardige groep mensen te vinden die bereid is zich voor te doen als interim-regering wordt met de dag groter en illustreert het volkomen fiasco van het neokoloniale avontuur van het VS-imperialisme.

Met elke vrouw of elk kind dat door Amerikaanse sluipschutters in Falluja doodgeschoten wordt, met elk nieuw dreigement om de heilige stad Najaf binnen te vallen, met elke nieuwe agressiedaad en schoffering van de Iraakse bevolking, in Sadr City in Bagdad, in Mosul in het noorden of in Al Kut in het zuiden, drijft de Amerikaanse bezetting het Iraakse volk stap voor stap naar een algehele nationale bevrijdingsoorlog.

Bron: WW, 20-4-2004, vertaling Frans Willems.