Racisten en Fascisten

Pure misdadigers uit de dictaturen van Zuid-Afrika en Chili strijden als huurlingen in Irak voor de VS

Door Gustavo Gonzales

Voormalige leden van het Chileense leger, die voor Private Military Compagnies (PMC) van de VS in Irak werkzaam zijn, gelden als potentieel doel voor gewapende verzetsstrijders. Dit wordt vernomen in kringen die verantwoordelijk zijn voor de moord op de vier leden van een 'VS-Veiligheidsoperatie' in Fallujah, eind maart.

De vier Amerikanen wier lijken door een woedende mensenmenigte door de straten werden gesleurd, werkten voor de VS-PMC Blackwater, die de VS-bezetting in Irak terzijde staat. En juist voor Blackwater zijn ook 122 voormalige Chileense militairen werkzaam. Hun aanwezigheid in het Tweestromenland zorgde voor ergernis bij de Chileense regering, die zich als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad tegen de inzet in Irak heeft uitgesproken.

De Chileense Veiligheidsmedewerkers werden oktober jongstleden middels advertenties geronseld door lokale vertegenwoordigers van Blackwater in Chili. Volgens persberichten werken ze direct of indirect voor de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA. Wat de 122 huurlingen betreft gaat het om voormalige soldaten die ten gevolge van een politieke zuiveringsactie aan het eind van de fascistische heerschappij van generaal Augusto Pinochet (1973-90) uit actieve dienst werden ontslagen. In totaal werden, sinds het begin van de Irak-invasie, 15.000 huurlingen ingezet.

Blackwater, gevestigd in de Amerikaanse staat Noord-Carolina, is één van de 25 commerciële veiligheidsbedrijven die profiteren van de lucratieve verdragen met de heersende bezettingsmacht. Voor deze post leggen de VS elke maand gemiddeld vier miljard dollar op tafel. De firma werd gesticht door voormalige mariniers en "Groene Baretten", een gespecialiseerde eenheid van het VS-leger, en heeft op dit moment ongeveer 3000 personen gestationeerd in Irak.

Zwarte baretten

De advertentie van de Amerikaanse firma werd in oktober door de zogenaamde "Grupo Téctico", een locale vertegenwoordiging van Blackwater, in het Chileense dagblad El Mercurio geplaatst en beloofde rond 18.000 dollar voor een inzet van zes maanden (terwijl de VS-soldaten niet meer dan 1200 dollar per maand krijgen en hun families leven van voedseldistributies... JHS). Men zocht voormalige militairen met kennis van de Engelse taal. Meer dan 400 Chileense mariniers en voormalige leden van de "Zwarte Baretten" (een speciale eenheid van het Chileense leger die de laatste jaren, deels op basis van haar politieke verleden tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet, met pensioen gestuurd werd) meldden zich. De chef van het Chileense recruteringsbureau, José Miguel Pizarro, wordt contacten met de VS-veiligheidsdienst CIA aangewreven. Een voorselectie van de huurlingen vond plaats in San Bernardo, ten zuiden van de hoofdstad Santiago, tot ergernis van het Chileense ministerie van Defensie, dat een onderzoek startte naar mogelijk ontduiken van de Chileense wet op controle van oorlogswapens.

De 122 geselecteerde huurlingen werden later naar het Blackwater-trainingskamp in Noord-Carolina (VS) gestuurd en vervolgens via Koeweit naar Irak. De president van Blackwater, Gary Jackson, verklaarde in een interview met het Chileense dagblad La Tercera, dat het aanbod van de VS-regering voorhet beschikbaar stellen van veiligheidsdiensten in Irak voor zijn onderneming een "fantastische handel" betekende. Trainingschef Jim Sierawski prees de voordelen van de voormalige leden van het Chileense leger. Zij beschikten over een vorming die hen kwalificeerde voor een brede inzet, aldus de paramilitair.

Volgens persmededelingen zetten de VS niet alleen voormalige soldaten in van de Chileense dictator Pinochet, maar ook voormalige militairen van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Hun aantal wordt geschat op ruim 1500. Zij vertegenwoordigen daarmee één van de grootste contingenten huurlingen van de Amerikaanse bezettingstroepen in Irak.

'Jonge Wereld', Buitenland/IPS, d.d. 15-4-2004, vertaling Yosé Höhne-Sparborth.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019