Politieke moord op Amerikaanse zakenman

Verzet tegen Amerikaans optreden neemt toe


Lichaamstaal van een staatsterrorist 


Rumsfeld zoekt steun bij militairen in Irak 

Door Wil van der Klift

Alhoewel in verschillende toonaarden is de brute onthoofding van de Amerikaanse zakenman Nick Berg in Irak overal terecht afgekeurd. Barbaarse daden kunnen niet met barbaarse middelen worden bestreden. Het Witte Huis is er als de kippen bij om de moord politiek los te koppelen van het eigen onmenselijke handelen.

De regering Bush tracht het verband tussen de gruwelijke moord en de onderdrukkende Amerikaanse bezetting, de wreedheden in Guantánamo, in Afghanistan en in de Iraakse gevangenissen te ontkennen: "Terroristen hebben geen enkel excuus nodig voor hun gruweldaden", aldus een regeringswoordvoerder.

Veel politici grepen de gruwelijke beelden zelfs aan om het eigen onmenselijke optreden te bagatelliseren. De rechterzijde tracht de media en de pogingen van Democratisch presidentskandidaat John Kerry af te doen als pogingen politieke munt te slaan uit wat gezien wordt als ontsporingen van enkele jonge soldaten. Deze absurde zienswijze wordt duidelijk uit het volgende citaat: "Humanitaire weldoeners kruipen door de gevangenis op zoek naar schendingen van mensenrechten, terwijl onze troepen vechten en sterven. De gevangenen in dat cellenblok zaten daar niet voor verkeersovertredingen. Het zijn moordenaars, terroristen, opstandelingen, velen waarschijnlijk met Amerikaans bloed aan hun handen."

Schuld afschuiven

Deze regeringsverantwoordelijken trachten de mensonterende en volgens internationaal recht (Geneefse Conventie) ontoelaatbare mishandeling van gevangenen te wijten aan een gebrek aan leiderschap, supervisie en training. Dat sluit aan bij de verdediging van de soldaten die zeggen niet uit eigen initiatief, maar in opdracht van hogerhand gevangenen te hebben moeten 'kneden' voordat ze werden verhoord. De vrouwelijke soldaat, Lidy England tracht ook op deze wijze haar persoonlijke verantwoordelijkheid te ontlopen. In een interview op het NOS-journaal op woensdag 12 mei verklaarde deze vrouw echter bovendien nog steeds geen spijt te hebben van haar gedrag. Dat verklaart waarschijnlijk het feit dat ze op alle foto's staat te lachen. Het NOS-journaal doet mee aan het vertekenen van de waarheid door deze vrouw 'wereldberoemd' te noemen. Niet wereldbekend of werelberucht, maar beroemd, zo wordt de werkelijkheid geweld aangedaan. Zo wordt geprobeerd de persoonlijke verantwoordelijkheid van deze lieden weg te poetsen.

Planmatige aanpak

Uiteraard is dit gedrag een uiting van het systeem en kwamen de bevelen van hogerhand, uiteraard zitten de hoofdschuldigen in het Witte Huis en in het Pentagon. Het Amerikaanse staatsterrorisme is door en door verrot. Het is niet voor niets dat nu ook al in de militaire top gezocht wordt naar zondebokken. Er worden pogingen gedaan om de directe commandant, generaal Janis Karpinsky, verantwoordelijk te stellen, alhoewel de 'tactische controle' over de bewakers, in strijd met de militaire doctrine, in handen was gelegd van de inlichtingendiensten.

Karpinsky wees daarna onmiddellijk met de beschuldigende vinger naar twee van de hoogste bevelhebbers in Irak, majoor-generaal Geoffrey Miller en luitenant-generaal Ricardo Sanchez. Ze beschrijft hoe ze in augustus vorig jaar onder druk werd gezet door Miller, vers uit Guantánamo Bay, om de inlichtingendiensten in Abu Ghraib hun gang te laten gaan, omdat er veel te weinig informatie los zou komen bij de verhoren. Miller zou haar onder vierogen hebben verzekerd dat hij gedekt werd door generaal Sanchez.

Steun voor regering en oorlog neenmt af

Het is duidelijk dat er sprake is van een planmatige aanpak, waarvan de politieke leiding ook op de hoogte was. De huidige politieke machthebbers trachten te redden wat er te redden valt. Zo wordt Rumsfeld beschermd om Bush te beschermen, maar het hek is van de dam. De huidige politiek van de VS stuit wereldwijd op steeds groter verzet, ook in de VS zelf. Het folterschandaal in Irak ondergraaft de steun voor de oorlog in Irak onder de Amerikaanse bevolking. Een peiling van CNN en USA Today liet vorige week zien dat een meerderheid van Amerikanen vindt dat de VS niet aan de oorlog hadden moeten beginnen. Volgens de peiling is het aantal tegenstanders van de oorlog gestegen van 47 procent naar 54 procent.

Bush-kliek in het nauw

De Army Times schreef maandag dat Rumsfeld en topmilitair Richard Myers van hun taak moeten worden ontheven. Witte Huis en Pentagon vrezen dat publicatie van nog niet uitgelekte foto's en video's en vooral de reacties daarop in Irak de positie van Rumsfeld alsnog onhoudbaar zullen maken. Prompt reageerde hij met een reisje naar Bagdad, waar hij zich liet bejubelen door de Amerikaanse soldaten. Maar als de argwaan eenmaal is ontstaan en het gezonde verstand doorbreekt, is het gedaan met de politiek van de kliek van Bush.
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019