Mooie Woorden

De waarheid liegen...


 

Door Rinze Visser

Het moet nu toch al heel veel mensen zijn opgevallen: gewoon keihard de waarheid geweld aandoen door te verdraaien en te liegen. Doordat we er aan gewend zijn geraakt dat de waarheid altijd wel de leugen achterhaalt, kunnen we er rekening mee houden dat wat vandaag als waarheid wordt verkondigd, al is het soms na jaren, toch als een leugen wordt ontmaskerd.

Maar er is nu ook wat anders aan de hand. Om een voorbeeld te noemen: de oorlog in en tegen Irak. Velen moesten al heel gauw erkennen dat de argumenten voor deze oorlog van leugens aan elkaar hangt. Zelfs de meest trouwe supporters van de firma Bush & Blair kunnen daar niet meer omheen. Maar, toegeven dat dan ook de oorlog zelf niet gerechtvaardigd is, dat is er niet bij. Geen massavernietigingswapens gevonden? Hoe konden Bush en Blair nu weten dat pas later zou blijken dat er in Irak geen massavernietigingswapens gevonden zouden worden? Als Irak niet door de Verenigde Staten van Amerika en Groot-Brittannië binnengevallen was, als er geen oorlog was gevoerd, dan had iedereen nu nog met de vraag gezeten of Irak nu wel of niet over massavernietigingswapens beschikte.

En, wees maar blij dat er is gebleken dat Saddam Hoessein niet over massavernietigingswapens beschikte, want als hij ze wel had gehad, dan had hij ze beslist ingezet... Dit soort onzin staat gewoon gedrukt. Bedacht door mensen, gerespecteerde mensen, journalisten, die gezeten achter de tekstverwerker honderden momenten hebben gekend waarop ze konden denken: dit is te gek, dit doe ik niet, dit schrijf ik niet op. Toch heb ik, en velen met mij, deze onzin meerdere keren kunnen lezen. Stelt u zich voor: de bekendste weerman of vrouw van Nederland meldt een week lang: elke dag regenbuien, en er blijkt later niets van te kloppen, want het blijft de hele week droog. Grote afgang, schande. En wat zegt de fanclub? Wees maar blij dat het weerbericht er de hele week naast zat, want anders had je de deur niet uit gekund. Het is me wat! Die tegenstanders van de Irak-oorlog hebben nu achteraf makkelijk praten; zij hebben hun gelijk nu juist kunnen halen nadat er in Irak was ingegrepen. Dus moeten ze de agressors dankbaar zijn, want zíj zijn het immers die de tegenstanders hun gelijk hebben bezorgd...

Leugens van rechts

Was er na de val van de Berlijnse muur niet iemand die als eerste de term 'het gelijk van rechts' de wereld inslingerde? Vanaf dat moment heeft rechts altijd gelijk, óók als ze liegt. Zo zien we hoe dat heden ten dage uitwerkt. Wordt er ook maar één kleine kanttekening geplaatst bij het rechtse leugengebral, dan gebruikt men het wapen van de angst. Dan is het "de linkse kerk" die oprechte, goudeerlijke, rechtse liegbeesten het zwijgen wil opleggen. Dat aan de genoemde lidmaten van dat linkse kerkgenootschap niet zoveel links te ontdekken valt, doet niet af, maar draagt zelfs bij aan de pogingen om een sfeer van gebukt gaan onder een linkse terreur te scheppen.

Trouwens, hoe vindt u deze: het Nederlandse tv-nieuws is voor vijftig procent democratisch en pluriform (commerciële zenders) en voor vijftig procent communistisch (publieke zenders). Niet zelf bedacht, maar net als het aangehaalde over Irak, echt gelezen. In Nederland, in het jaar 2004. Als de machthebbers en hun meelopers zeggen zich bedreigd te voelen, dan zijn wij gewaarschuwd. Christenen in Rome, Europese joden, Tsjechoslowakije, Polen en nog heel veel voorbeelden uit de geschiedenis. Als de sterken, de machtigen, het slachtofferpak aantrekken, wees dan waakzaam!

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019