Amnesty: Bush heeft de wereld gevaarlijker gemaakt

Van de redactie

"De VS en hun bondgenoten in de oorlog tegen het terrorisme drijven de spot met de mensenrechten in hun blinde streven naar een wereldwijde veiligheidsagenda die de wereld gevaarlijker heeft gemaakt", zei Amnesty International woensdag.

Irene Khan, secretaris-generaal van de mensenrechtengroep, zei dat het misbruik van de Iraakse gevangenen door de VS-militairen het logische gevolg was van een politiek van de regering van president Bush om "met zorg te kiezen welke stukjes van het internationaal recht ze zal toepassen en waar."

Khan veroordeelde de terroristische aanslagen door groepen als Al-Qaeda maar zei dat deze antwoorden van de door de VS geleide 'coalition of the willing' leidde tot de langdurigste erosie van mensenrechten en internationaal recht sinds 50 jaar.

"Mensenrechten opofferen in de naam van de nationale veiligheid, misbruik elders oogluikend toelaten en het gebruik van 'pre-emptive' militaire macht, waar en wanneer de machtigen kiezen om op te treden, hebben gerechtigheid en vrijheid beschadigd en de wereld gevaarlijker en meer verdeeld gemaakt," voegde ze eraan toe.

Het Witte Huis wees het raport af.

http://www.cbsnews.com/stories/2004/05/26/world/main619622.shtml
(27-5-2004)
Vertaling WvdK.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019