Filippijnen actueel


Amerikaanse hegemonie wordt de wereld militair opgedrongen, maar het verzet neemt toe, overal op de wereld.

 

Arroyo stevent af op een vermoedelijke maar betwiste overwinning

De verkiezingen waren niet alleen de bloedigste sinds jaren maar er zijn indicaties dat ook het gesjoemel niet onaanzienlijk was. De groep patriotten die de verkiezingen volgde kwam tot het besluit dat de resultaten niet correct zijn. De groep zegt bewijzen te hebben van meer dan 1600 gevallen van fraude. Kandidaat senator Frank Chavez diende zelfs een klacht in tegen president Gloria Macapagal-Arroyo wegens plundering van de schatkist. Chavez zegt bewijzen te hebben dat de president een miljoen pesos overheidsgeld uitgaf voor haar campagne. Ook het kamp van presidentskandidaat Fernando Poe Jr. klaagt het verkiezingsbedrog aan. En vermoedelijk hebben zo'n 1 miljoen stemgerechtigde Filippino's niet eens van hun recht gebruik kunnen maken, omdat ze niet op de lijsten voorkwamen. In verschillende stembureau's werden daarentegen weer meer stemmen geteld dan dat er stemgerechtigden waren.

De regering van Arroyo doet alle protest echter af als pogingen tot destabilisatie. In het parlement voeren meerderheid en oppositie intussen een procedureslag over hoe de stemmen geteld moeten worden. Arroyo stevent af op een nipte overwinning en heeft er dus alle belang bij om ervoor te zorgen dat er geen twijfels zijn over de legitimiteit van de verkiezingen. Als de politieke stabiliteit in gevaar komt, heeft Arroyo dat in de eerste plaats aan zichzelf te danken.

Bayan Muna wint partylist voor de tweede keer

Hoewel de officiële uitslag nog niet bekend is, staat al vast dat de progressieve partij Bayan Muna voor de tweede keer op rij de meeste stemmen (zo'n 10%) krijgt in de partylist-verkiezingen. Dat levert drie zetels op die ingevuld zullen worden door veteraan Satur Ocampo, de jonge activist Teddy Casiño, en Joel Virador van Mindanao. Zusterpartij Anakpawis is goed voor een dikke vier procent en stuurt vakbondsveteraan Crispin Beltran en boerenleider Rafael Mariano naar het parlement. Gabriela Women's Party, die net geen vier procent zal halen, zorgt ervoor dat het parlement ook minstens 1 progressieve vrouw zal tellen: Liza Maza.

In het Filippijnse parlement is eenvijfde van de zetels voorbehouden aan nationale partijen in wat men het partylist-systeem noemt. Elke partij kan een zetel behalen per twee procent van de stemmen met een maximum van drie zetels. De progressieve jongerenpartij Anak ng Bayan haalde de twee procent-drempel niet maar wijdt dit aan de manoeuvres van Akbayan, een partij die zich in de campagne vooral profileerde als de rivaal van de progressieve partijen en daar naar verluidt de steun van het leger voor kreeg.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 28/05/04

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019