'Einde missie - troepen terug!'

Manifestatie op het Plein (voor de Tweede Kamer) in Den Haag

Dinsdag 22 juni - 13.00 uur

Op vrijdag 11 juni heeft de regering besloten dat zij de uitzending van Nederlandse troepen naar Irak nogmaals met acht maanden wil verlengen. Op dinsdag 22 juni zal hierover hoogstwaarschijnlijk gedebatteerd worden door de Tweede Kamer.

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' laat op deze dag horen dat zij tegen deze verlenging is. De oorlog tegen Irak was illegaal en aangevoerde argumenten ter legitimering (massavernietigingswapens, internationaal terrorisme) bleken niet te kloppen.

Het Amerikaanse optreden in Irak roept meer en meer protest op. De recente onthullingen over martelingen in gevangenissen versterken die onvrede. Door de Nederlandse aanwezigheid in Irak steunt onze regering het Amerikaanse Irak-beleid en is zij daar medeverantwoordelijk voor. Steeds meer Irakezen willen een zo snel mogelijk einde van de bezetting. Dat betekent dat ook ons land haar troepen moet terugtrekken.

Op 30 juni zal er in Irak geen echte soevereiniteitsoverdracht plaatsvinden. Met of zonder VN-resolutie zullen de VS een grote vinger in de pap houden als het gaat om de aanwezigheid van buitenlandse troepen en de olie. Al met al voldoende reden om ons te keren tegen het Irakbeleid van de regering Balkenende.